پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

این‌روزهاداروهای‌گیاهی‌دردزفول‌بااستقبال‌زیادی‌نسبت‌به‌داروهای شیمایی‌روبه‌رو شده‌اند

این روزها عطاری ها با انبوهی از گیاهان دارویی به صورت پودر، کپسول، دم کرده و عصاره گیاهی در درمان بسیاری از بیمارها حتی بیماریهای صعب العلاج وارد شده و مشتریان زیادی را به خود جلب کرده اند.

با گذر از خیابانهای شهرستان دزفول با عطاری هایی روبرو می شویم که با انواع گیاهان دارویی و عصاره گیاهی برای درمان بسیاری از بیماریها از پوکی استخوان گرفته تا چاقی ،سینوزیت ، سرما خوردگی و آنفولانزا ، بیمارهای گوارشی ، نازایی ، انواع بیماریهای پوستی ، تا ریزش مو و دهها بیماری دیگر و حتی صعب العلاج برای مشتریان خود داروی گیاهی تجویز می کنند.

در این عطاری ها بعضا افرادی به عنوان عطار مشغول به کارند و برای بیماران داروی گیاهی تجویز می کنند که از دانش و تخصص لازم در رابطه با طب گیاهی اطلاعی نداشته و تنها به صورت تجربی اقدام به تجویز انواع گیاهان برای بیماران می نمایند.
برخی از این عطاران برای تجویز داروی گیاهی برای درمان بیماری آنان ، از بیماران درخواست آزمایش های مختلف پزشکی از آزمایش خون ، قند ، چربی ، ادرار گرفته تا ˈسی تی اسکن ˈ نیز می نمایند
.
از سویی هزینه بالای درمان و گرانی دارو موجب استقبال روز افزون بیماران از عطاری ها شده به طوریکه در ساعاتی از روز برخی از مغازه های عطاری در سطح شهر با ازدحام مراجعه کنندگان روبرو هستند.
ناامیدی برخی بیماران از درمان شیمیایی و مصرف داروهای صنعتی علاوه بر هزینه بالای درمان و ناتوانی طب مدرن در درمان برخی بیماری ها موجب اقبال گسترده مردم به طب سنتی و مراجعه به عطاری به جای درمانگاه شده است.
یک عطار دزفولی با سالها سابقه فعالیت در این زمینه ، اقتصادی بودن داروهای گیاهی را یکی از عوامل موثر در اقبال مردم به طب سنتی دانست و گفت:داروهای گیاهی به دلیل دسترسی بهتر و ارزان تر بودن نسبت به داروهای شیمیایی مورد اقبال مردم قرار گرفته اند.
ˈ عبدالحسین نجابتی ˈ با اشاره به عوارض جانبی فراوان داروهای شیمیایی افزود: داروهای گیاهی هیچ نوع عوارض جانبی ندارند.
وی دزفول را زیستگاه گیاهان دارویی بی شماری عنوان کرد و اظهار داشت: شهروندان دزفولی به دلیل وجود گیاهان دارویی فراوان در این شهرستان از دیرباز با طب سنتی آشنا بوده و به آن ایمان دارند. 
این عطار پیشکسوت با اشاره به فعالیت بیش از پنج نسل خانواده خود در زمینه طب سنتی و اعتقاد به درمان برخی بیماری ها از طریق داروهای گیاهی افزود: شیرین بیان به عنوان داروی گیاهی شناخته شده در دنیا برای درمان زخم معده، ورم اثنی عشر و تنبلی معده تجویز می شود.
وی بر لزوم رعایت اصول مصرف داروهای گیاهی تاکید کرد و اظهار داشت: این داروها باید توسط افراد مجرب و پزشک تجویز شود.
نجابتی از نبود مرجعی برای نظارت بر فعالیت عطاری ها انتقاد کرد و افزود: تعداد عطاری ها با توجه به استقبال مردم از طب سنتی بی رویه افزایش یافته و نظارت مناسبی بر کار آنها نمی شود.
وی به وجود چهارده عطاری در شهر دزفول اشاره کرد و گفت: بسیاری از این عطاری ها اطلاعات لازم و کافی در زمینه طب سنتی ندارند و ممکن است با تجویز اشتباه داروی گیاهی برای بیمار مشکل ایجاد کنند.
یک شهروندان دزفولی نیز با اشاره به نتیجه بخش بودن طب سنتی در درمان بسیاری از بیماری ها افزود: مدتی پیش برای کنترل چربی خون به یکی از عطاری های سطح شهر مراجعه و پس از مصرف و انجام آزمایشات مربوطه متوجه رفع چربی خون خود شدم.
ˈ رضا زادشیر ˈ گفت: داروی گیاهی گل گاو زبان را از سال ها پیش برای درمان سرماخوردگی استفاده کرده و نتیجه مطلوب آن را حس کرده ام.
یک محقق در زمینه طب سنتی و گیاهان دارویی نیز با اشاره به نبود صنف عطاری ها در دزفول افزود: این مغازه ها اکنون زیر نظر صنف لوازم بهداشتی و آرایشی فعالیت می کنند لذا خلا مرجع نظارت کننده مشهود است.
ˈ علی فرخی فر ˈ بر لزوم آگاهی و شناخت کامل و دقیق عطاران به داروهای گیاهی تاکید کرد و گفت: متاسفانه مجوز فعالیت عطاری ها به راحتی و بدون داشتن تخصص در این زمینه صادر می شود.
این محقق گیاهان دارویی با تاکید بر اینکه طب سنتی باید در کلینیک انجام شود افزود: احداث کلینیک هزینه های فراوانی دارد که دولت باید در این راستا تسهیلات بانکی ارائه کند.
وی احداث کلینیک طب سنتی را جهت معاینه بیماران و تجویز داروی مناسب لازم دانست و اظهار داشت: احداث این کلینیک ها در جذب گردشگر بیمار در شهرستان دزفول موثر می باشد.
فرخی فر افزود: با ایجاد انجمن مردمی نیز می توان از پیشکسوتان عرصه طب سنتی بهره برد و زمینه خدمت رسانی بهتر به جامعه را فراهم کرد.
وی وجود اساتیدی مجرب در این زمینه از جمله ˈافشین افشاییˈو مرحوم ˈمحمدصادق ملک آساˈ در دزفول را یادآور شد و افزود: این اساتید با انجام تحقیقات گسترده در طب سنتی، بیماران زیادی را از این طریق معالجه کردند.
این محقق با اشاره به روش های طب سنتی جهت کنترل قند خون افزود: حجامت و بادکش برای درمان دیابت نوع یک و دو موثر است .
وی به وجود هشت هزار نوع گل و گیاه در ایران اشاره کرد و گفت: شهرستان دزفول مستعد کشت گیاهان دارویی است.
فرخی فر به تحقیقات خود در زمینه اتحاد طب سنتی و امداد و نجات اشاره کرد و افزود: کتابچه ای تحت عنوان ˈ آنچه یک امدادگر باید از طب سنتی بداندˈ به چاپ رسیده که می تواند امدادگران را در نجات جان بیماران کمک کند.
وی منابع گیاهان دارویی موجود در بازار دزفول را داخل و خارج از کشور دانست و گفت: برخی داروها چون زنجفیل از کشورهای خارجی به ایران وارد می شود.
این محقق گیاهان دارویی به خواص فراوان عسل درمانی و وجود عسل کنار در دزفول اشاره کرد و افزود: با توجه به سرعت بالای جذب عسل و ضد التهاب بودن آن می توان از گنجینه عسل طبیعی ‘ کنار ‘ در دزفول برای درمان بیماری ها استفاده کرد.
وی برگزاری دوره های آموزشی در خصوص گیاهان دارویی و طب سنتی به 700 نفر در شهرستان دزفول را یادآور شد و گفت: تاکنون چندین دوره آموزشی در دانشگاه های پیام نور دزفول و اندیمشک برگزار شده است.
فرخی فر حمایت دولت از فرمول های جدید و ترکیبی طب سنتی را لازم دانست و افزود: چندین پیشنهاد همکاری در زمینه طب سنتی از سایر کشورها به اینجانب ارائه شده اما ترجیح می دهمبه ملت و کشور خود خدمت کنم.
وی به کشف داروی ضد نفخ و انجام تحقیقات گسترده در زمنیه ریزش مو و حذف موهای زائد اشاره کرد و گفت: بسیاری از بیماری ها به راحتی از طریق طب سنتی قابل درمان هستند.
این محقق گیاهان دارویی به خواص درمانی گیاه آلوورا اشاره کرد و افزود: آلوورا معجزه قرن بوده و برای درمان ویروس ایدز نیز موثر است و احداث کارخانه کمپوت آلوورا در دزفول را با توجه به مستعد بودن این شهرستان برای کشت این گیاه ضروری دانست.
فرخی فر به خواص درمانی برخی گیاهان دارویی چون سه پستان، چای، خاک شیر و زیتون اشاره کرد و افزود: گیاه خاک شیر در دزفول به عنوان یک علف هرز شناخته شده ولی همین گیاه به قیمت هر کیلو 120 هزار ریال به فروش می رسد.
بنابه گفته کارشناس تغذیه گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دزفول، مصرف خودسرانه داروهای گیاهی نه تنها سبب رفع بیماری نمی شود بلکه ممکن است عوارضی ناشی از تداخلات دارویی در پی داشته باشد.
ˈ میترا جودکیان ˈ جایگزینی داروهای گیاهی به جای داروهای شیمیایی را نادرست دانست و افزود: داروهای گیاهی را فقط می توان همراه با دیگر داروهای تجویزی پزشک استفاده کرد.
وی به فقدان شناسنامه کامل بسیاری از داروهای گیاهی موجود در بازار اشاره کرد و اظهار داشت: متخصصان طب سنتی هنوز به نتیجه قطعی برای درمان بیماری ها از این طریق دست نیافته اند.
این کارشناس تغذیه خواستار دقت بیشتر شهروندان در مصرف داروهای گیاهی شد و افزود: این داروها فقط در صورت تجویز پزشک مصرف شوند.
وی گفت: سرکه سیر و دارچین از داروهای گیاهی رایج در کنترل دیابت نمی توانند جایگزین داروهایی چون ˈگلی بن کلامیدˈ یا ˈگلیبوریدˈ باشند و فقط می توان از آنها به عنوان داروی جانبی همراه با داروهای اصلی استفاده کرد.
جودکیان به تلاش فراوان وزارت بهداشت جهت نهادینه کردن فرهنگ مصرف کم نمک ید دار با خلوص 98.5 درصد و تصفیه شده اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه برخی افراد سودجو مردم را تشویق به استفاده از نمک دریا برای کنترل فشار خون می کنند که کاری غیر علمی است.
وی با اشاره به وجود نمک دریا در عطاری ها با بسته بندی های شیک گفت: نمک دریا حاوی ید نیست لذا نمی تواند جایگزین مناسبی برای نمک ید دار و تصفیه شود.
کارشناس تغذیه گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دزفول افزود: مکاتباتی جهت برخورد با عطاری هایی که نمک دریا را به جای نمک ید دار تجویز می کنند با وزارت بهداشت و درمان انجام شده است.
وی از معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی دزفول خواست که نظارت بیشتری بر فعالیت عطاری های سطح شهر داشته باشد.
جودکیان به فروش مکمل های چاقی و لاغری در عطاری ها اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه برخی از عطاری ها این مکمل ها را از سایت ها و شبکه های ماهواره ای تهیه و به فروش می رسانند.
این کارشناس تغذیه دخالت برخی عطاران در طب مدرن را یادآور شد و افزود: با وجود تایید برخی داروهای گیاهی هنوز جای کار و تحقیق در این زمینه زیاد است و نمی توان داروی گیاهی را جایگزین داروی اصلی کرد.
در حالیکه اختلاف نظر در رابطه با موثر یا غیر موثر بودن طب سنتی و گیاهی در درمان بیماریها همچنان وجود دارد بازار عطاری ها در دزفول همچنان گرم بوده و روز به روز بر تعداد مشتریان آنان افزوده می شود.

80924871-5258037

ایرنا

اخبار مرتبط