اولین مراسم تجلیل از کتابداران شهرستان دزفول به همت مهندس “عباس پاپی زاده” نماینده مردم شهرستان دزفول در مجلس شورای اسلامی صبح امروز پنجشنبه در کتابخانه رودبند دزفول برگزار گردید.
در این مراسم، رئیس نهاد کتابخانه های عمومی شهرستان دزفول از این فرصت استفاده و به بیان برخی ناعدالتی ها و درد دل ها در حوزه کتاب و مهجور ماندن کتابداران پرداخت.
کتابخانه، خانه افراد موفق است
“فروزان مهران پور” کتابخانه را خانه همه افراد موفق توصیف و گفت: هیچ فرد موفقی نیست که ادعا کند موفقیتش حاصل حضور در کتابخانه و مطالعه کتاب نباشد.
وی با انتقاد از تنها گذاشتن کتابخانه ها در ضرورت های جامعه عنوان کرد: زیرساخت های فرهنگ سازی هر جامعه مطالعه است و باید فرهنگ استفاده از فضاهای شهری و سلامت جسم و روان را در کتابخانه جست.
قسم می خورم که هر گزارشی می دهم برای کسب حمایت از خودم نیست
رئیس کتابخانه های دزفول، با بیان اینکه کتابداران هم مهجور و هم مغفول مانده اند اظهار کرد: مسئولین کشوری، مطالبات کتابخانه ها را به نحوی که شایسته کتاب و کتابخانه ها است، بجا نیاورده اند.
مهرانپور ضمن تقدیر از نماینده مردم دزفول برای فراهم کردن فرصتی برای شنیدن مشکلاتی که سالانه کتابداران با آنها دست و پنجه نرم کرده اند، ابتدائاً تصریح کرد: به جرأت قسم می خورم که هر گزارشی می دهم برای کسب حمایت از شخص “مهرانپور” نخواهد بود بلکه برای خارج کردن کتابخانه ها از مهجوریت است و دوباره تاکید می کنم، دلیل سخنانم حمایت از خودم نیست.
در تمام جلسات، آخرین کسی که باید از رسالتش صحبت کند، کتابخانه ها بوده اند
وی با اشاره به اینکه در نهاد کتابخانه های شهرستان از مستخدمین تا بالاترین مقام، بی سواد وجود ندارد، اکثر کتابداران را دارای مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد عنوان و گفت: کتابداران ما در کارشان، متخصص هستند وعلم کتابداری را بصورت آکادمیک فراگرفته است و این نگاه به کتابداران از نظر بسیاری از مسئولین و جامعه مغفول مانده است.
عضو شورای اداری شهرستان دزفول با انتقاد از بی توجهی به نهاد کتابخانه ها افزود: در تمام جلسات، آخرین کسی که باید از رسالتش صحبت کند، کتابخانه ها بوده اند و در بسیاری موارد فرصت به آنها داده نشده مشکلات و درد دل های خود را بیان کنند.
دستخوش سیاست های دولت شده ایم
وی، تلاش های انجام شده را آغاز راهی برای آیندگان توصیف و با بیان اینکه ما متولیان کتاب با عشق در کتابخانه ها کار کرده ایم ولی دستخوش سیاست های دولت شده ایم، تاکید کرد: در گذشته کتابخانه ها واحدی از واحد های وزارت ارشاد بوده اند، و تجربه موفق جداسازی واحدهایی مثل موسیقی، چاپ و انتشارات، حج و زیارت از وزارت ارشاد موجب شد تا در سال ۱۳۸۲ کتابخانه ها رسما از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جدا شود.
مهرانپور، با اشاره به جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در مورخ ۱۷/۱۲/۸۲ ادامه داد: در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با تصویب اصلاحاتی در عنوان و متن و با تائید شورای نگهبان، نهاد کتابخانه ها بصورت نهادی مستقل، عمومی و غیردولتی از بدنه نظارتی مستقیم ارشاد خارج شد.
جدا شدن نهاد کتابخانه ها از وزارت ارشاد: آغاز پیشرفت ها، شروع مشکلات
وی، جداسازی نهاد کتابخانه ها از ارشاد را تصمیمی عالی که موجب پیشرفتهای بسیار در حوزه کتابخانه ها شده است، عنوان و با اشاره به نقاط ضعف این قانون خاطر نشان کرد: اگر قرار است مجموعه ای جدا شود ابتدا باید زیرساخت های آن تعریف شود و تعریفات و قوانین وضع شده باید ضمانت اجرایی داشته باشد، ولی من با ۹ سال تصدی بر نهاد کتابخانه های شهرستان از روز اول ابلاغ این قانون تا کنون، ضمانت اجرایی در این قانون ندیده ام.
رئیس نهاد کتابخانه های عمومی شهرستان دزفول، ادامه داد: مجلس، منابع مالی اداره کتابخانه ها را در ماده ۶ این قانون تعریف کرده و تصریح دارد که شهرداری ها مکلفند همه سالانه حداقل ۰٫۵ درصد از درآمد های خود را به منظور اداره امور کتابخانه های عمومی در اختیار انجمن های کتابخانه های عمومی شهر قرار دهند، تحویل این نیم درصد به نهاد کتابخانه ها باید پشتوانه قانونی در کشور داشته باشد ولی این پشتوانه وجود ندارد.
کتابخانه ها را با ۱۸۰ هزار تومان تحویل گرفتم
مهران پور، تصریح کرد: کتابخانه ها را با ۱۸۰ هزار تومان، با ۶ کتابخانه و ۱۳ پرسنل، بدون کادر اداری و بدون منابع مالی از رئیس قبل تحویل گرفتم.
وی با بیان اینکه شهردرای ها زیر بار پرداخت این ۰٫۵ درصد نمی روند، افزود: شهرداران برای اجرای این قانون بین خودشان اختلاف بوجود آمده بود، چرا که درآمدهایشان را حاصل زحمات خود می دیدند و عنوان می کردند که نمی توانیم از کل درآمدهای شهرداری به شما نیم درصد بدهیم، از ما وقت خواستند تا موارد اختلافی خودشان را حل و فصل کنند و مشخص شود از کدام درآمدشان می شود این ۰٫۵ درصد را به کتابخانه ها اختصاص دهند این بحث ها ۴ سال طول کشید و در این ۴ سال، ۱۳ نفر پرسنل کتابخانه سختی های زیادی را متحمل شدند.
رئیس نهاد کتابخانه های شهرستان دزفول، اذعان کرد: کار بنده این شده که بجای برنامه ریزی برای کارهای فرهنگی، تمام وقتم را در شهرداری ها برای وصول نیم درصد، سپری شود به نحوی که شهرداران مرا بعنوان گدای کتابخانه ها می شناسند نه رئیس کتابخانه ها و این بدلیل این است که قانون ضمانت داشت، ولی من با جان و دل تحمل کردم و افتخار کردم که در خدمت همکاران بودم.
عضو شورای اداری شهرستان دزفول ادامه داد: در این ۹ سال، میزان کتابخانه ها از ۶ کتابخانه به ۲۶ کتابخانه و تعداد پرسنل از ۱۳ به ۵۵ نفر با کمک خیرین و همکاران ارتقاء یافت که تعدادی از این کتابخانه ها توسط خیرین،افراد حقوقی و کتابخانه های مشارکتی از این جمله اند.
وی با افزودن این نکته که از ۲۶ کتابخانه موجود تمام هزینه ۱۷ کتابخانه مستقیما به عهده نهاد کتابخانه های دزفول است و هیچ نهادی و سازمانی پولی به انجمن کتابخانه ها واریز نمی کند اظهار کرد: حمایت مالی از ما گرفته شد، در سالهای اولیه استقلال، هزینه نظافت کتابخانه قطع و گرفتن نیروی خدماتی ممنوع شد، بعد از یک سال سرانه کتابخانه ها هم قطع شد و مجوز برداشت ازحساب انجمن را صادر کردند که از تهران پشتیبانی نمی شد.
تغییر دائمی قوانین با تغییر دبیرکل ها
تغییر دائمی قوانین با تغییر دبیرکل ها موضوع قابل تاملی بود که رئیس نهاد کتابخانه های دزفول به آن اشاره و ادامه داد: مجوز ها به اینجا ختم نشد، سال بعد با تغییر مدیریت ها، اضافه کار پرسنل به عهده انجمن شهرستان افتاد، مجبور شدیم به همکاران بگوییم که کسی اضافه کار نماند چرا که توانایی مالی پرداخت را نداریم، سال بعد، مبلغ بهره وری همکاران هم قطع شد و سال بعد نیز پاداش بمناسبتهای خاص نیز قطع شد.
اینقدر برای ۰٫۵ درصد شهرداری ها خون دل خورده ام که نسبت به ۰٫۵ درصد آلرژی پیدا کردم
وی با انتقاد از عدم ضمانت اجرایی قانون ۰٫۵ درصد سهم نهادهای کتابخانه، گفت: اینقدر برای این ۰٫۵ درصد شهرداری ها خون دل خورده ام که نسبت به ۰٫۵ درصد شهرداری ها آلرژی پیدا کردم و هر جا در محاسبات ریاضی هم به ۰٫۵ درصد می رسم، مکدر می شوم از بس که برا تحقق این ۰٫۵ درصد تلاش کرده ام.
کارهای نشدنی بسیاری در این ۹ سال انجام داده ام
مهرانپور با بیان اینکه کارهای نشدنی بسیاری در این ۹ سال انجام داده ام گفت: همکاران انتظار بیشتری داشته باشند ولی با وجود قانون منعطف، تمام توانم را به نفع همکاران به کار گرفتم.
عضو انجمن کتابخانه های شهرستان دزفول، بار مالی بر دوش شهرستانها را سنگین عنوان و گفت: پرداخت مطالبات پرسنل نباید بعهده شهرستان باشد چرا که تمام تلاش ما بجای پرداخت مطالبات همکاران صرف هزینه های بهتری می شود.
وی تاکید کرد: قانونی که ۰٫۵ درصد را مصوب کرده ، به شهرستان ها نیز گفته که باید از این نیم درصد، ۳۰ درصد را به استان بفرستید. پس از تلاش فراوان برای تحقق بخشی از از ۰٫۵ درصد باید ۳۰ درصد آنرا هم به استان بفرستیم.
مدیر کل برای عدم واریز ۳۰ درصد برای استان با من بد شده است
رئیس کتابخانه های دزفول، افزود: از بزرگترین مشکلاتی که دو سال گذشته با استان داشته ام، عدم واریز ۳۰ درصد به استان بود، چرا که در شهرستان با کوهی از مشکلات سر و کار داشتم و این قانون دست و پای مرا بسته بود که با کمک فرماندار، یک سالی از پرداخت شانه خالی کردیم، ولی این امر باعث شد که مدیرکل با من بد شود.
وی به دستور العمل جدید اشاره و گفت: دستورالعمل جدید اجازه می دهد تا در مناطق محروم و روستاها در محلی حداقل به ابعاد ۱۰۰ متر و با اجاره ۳۰ ساله به نهاد کتابخانه ها، کتابخانه ایجاد و یکی از افراد لیسانس آن روستا ترجیحا با مدرک کتابداری را صاحب شغل کرد که در سه روستا این کار انجام ودر دو روستای دیگر در دست اقدام است.
قبل از تغییر قانون روستاها اقدام کنند
مهرانپور، افزود: بدلیل اینکه احداث کتابخانه در حوزه وظایف نهاد کتابخانه ها نیست، باید افراد خیر و یا مسئولین آن روستاها، قبل از تغییر قانون، با اجاره ۳۰ ساله محل را در اختیار نهاد کتابخانه ها قرار دهند که اگر هم اکنون ۵۰ روستا آمادگی داشته باشند، ما می توانیم، ۵۰ کتابدار را بعنوان پرسنل کتابخانه ها اشتغال زایی کنیم.
وی تخصیص کمترین اعتبار برای تجهیز کتابخانه ها در کمیته برنامه ریزی و اعتبارات را مورد انتقاد قرار داد و گفت: فقط ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار برای نهاد کتابخانه های شهرستان که تمام هزینه های ۱۷ کتابخانه را مستقیما باید تامین کند در نظر گرفته شده که با کاهش ۳۰ درصد و ارسال به استان شاید فقط بتوانیم برخی کتابخانه ها را نگهداری کنیم.
مجلس گذشته، کتابداران را ندید/ قانون همه چیز را دید جز احساسات کتابداران را
مهران پور با اظهار اینکه مجلس گذشته ما را ندید، ادامه داد: به دلیل اینکه اولین بار بود که می خواستند، این قانون را اجرا کنند، مجلس تجربه کافی را نداشت و اکنون تمام کمبودها و نقص ها خودش را نشان داده است.
عضو شورای اداری شهرستان دزفول، گفت: قبل از جدا شدن کتابخانه ها، از ارشاد، ۵۵ نفر در استان بودیم که در کتابخانه ها زیر نظر ارشاد بودیم و این تحولات اتفاق افتاد، قانون تصریح کرد این نیروها در کتابخانه بمانند مگر اینکه خودشان نخواهند، ماده ۲ تصمیم نامه هیئت وزیران ۱۴/۹/۸۳ با عنوان تعیین تکلیف نیروهای کتابدار مامور به ارشاد بود و ناخواسته اسامی ۵۵ نفر مأمور به خدمت شد در صورتی که قبل از اینکه قانون نهاد وارد شود، ما وارد کتابخانه شده بودیم. قانون جدا شدن کتابخانه ها بر ما که نیروهای کتابدار در ارشاد بودیم وارد شد و ما را از ارشاد جدا کرد، این قانون همه چیز را دید جز احساسات و علایق نیروی کتابدار را.
وی ادامه داد: بر اساس ماده ۲ تصمیم نامه هیئت وزیران به حمایت از کتابدارانی که عنوان مامور بع خدمت را گرفته بودند اجازه داد تا زمان بازنشستگی در کتابخانه ها بمانند و ما ماندیم چون که کتاب و کتابداری را دوست داشتیم با وجود اینکه خیلی از مزایای خود را از دست دادیم.
اضافه کار نیروهای ارشاد: ۱۲۰ ساعت، اضافه کار کتابداران:۸ ساعت
مهرانپور گفت: پاداش ها و مزایایی که به نیروهای ارشاد اختصاص داده می شد، ۱۲۰ ساعت اضافه کاری است و این درحالی است که کتابداران فقط ۸ ساعت داده می شود که این خنده دار است.
رئیس نهاد کتابخانه های شهرستان تبدیل وضعیت نیروها از قراردادی به رسمی را از مزایای این قانون عنوان و گفت: به مدد این قانون وضعیت همه تغییر کرد، همه پرسنل رسمی شوند و حقوقشان از حداقل به جایی رسید که راضی کنند است.
فرهنگ در حد لق لقه زبان باقی مانده است
عضو شورای اداری شهرستان دزفول با تاکید بر اینکه بعد از ۹ سال، هنوز مشکلات اساسی حل نشده است، گفت: نمی دانم در مجلس ما را جزو ضروریاتشان حساب می کنند یا نه! فرهنگ در حد لق لقه زبان باقی مانده است، همه برای اینکه حرفی زده باشند از فرهنگ دفاع می کنند ولی من که در حوزه اجرایی در این زمینه مشغول به کار هستم، حمایتی را نمی بینم.
وی پیشرفت های صورت گرفته با دست خالی را در حد معجره و با یاری همه همکاران اعلام و افزود: هر مدیر کلی که برای ارشاد می آمد درخواست می کرد نیروهای مأمور به ارشاد به آن اداره بازگردند و من بعنوان نماینده همه پرسنل به مدیران کل اعلام می کردم که این قانون برای همه ما وضع شده است، شما نباید با کتابداران باسابقه بی احترامی کنید، به ما گفتند، با احترام و مزایای بیشتر برگردید، گفتم در محاسباتتان، علایق افراد را لحاظ نکردید.
هدیه ارشاد به دزفول در هفته کتاب: تعطیلی ۲ کتابخانه، تعلیق ۲۶ کتابخانه و معلق بودن نهاد کتابخانه دزفول
مهرانپور گفت: به دستور آقای قنواتی از روز شنبه اول آذر ماه سال جاری تمام نیروهای ارشادی باید به ارشاد برگردند، که این دستور شامل من بعنوان رئیس نهاد کتابخانه های شهرستان و ۴ کتابدار دیگر می شود که باید برای اجرای این دستوردو کتابخانه را تعطیل، باید ۲۶ کتابخانه و اداره نهاد کتابخانه های شهرستان را در هفته کتاب معلق کنم چون نفر جدید برای ریاست معرفی نشده و انجمن نیز تحویل داده نشده است و این هدیه ارشاد اسلامی به نیروهای نهاد کتابخانه ها در هفته کتاب است.
رئیس نهاد کتابخانه های شهرستان دزفول ادامه داد:آقای آصفی فرماندار ویژه دزفول با آقای قنواتی صحبت کردند و گفتند که اجازه چنین کاری را نمی دهد که در هفته کتاب، با نیروهای کتابدار چنین رفتاری بشود، آقای قنواتی از طریق معاون مطلع شدم که ما می خواهیم به پرسنل خود احترام بگذاریم، نهاد دارد به نیروهای بی احترامی می کند.
عاشق کتابخانه هستم
وی با تاکید بر اینکه به من پُست های مختلفی پیشنهاد داده شده، ولی علاقه اول من کتابخانه است افزود: قرار است شنبه همکاران به اداره ارشاد بروند، اما بنده با اجازه فرماندار فعلا در خدمت دوستان هستم، شاید با رفتن من به ارشاد، ۷۰۰ هزار تومان حقوق من اضافه شود ولی من عاشق کتابخانه هستم.
نماینده دزفول: اگر شهرداری ها ۰٫۵ درصد سهم کتابخانه ها را پرداخت نکردند، رسما از آنها شکایت کنید
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک هفته کتاب و کتابداری به همه کتابداران دزفول، این هفته را فرصتی برای توجه به اهمیت کتاب و کتابداری عنوان و گفت: کتاب یک معلم صمیمی است و در رشد و تعالی جامعه بسیار مؤثر است.
عباس پاپی زاده با بیان اینکه ایران بزرگترین تمدن اسلامی را با کتاب قرآن شروع کنیم گفت: پیشینه فرهنگی ایرانیان و وجود کتابخانه های بزرگی نشان می دهد که توجه ویژه ای به علم و کتاب صورت گرفته به طوریکه بزرگترین جنایت چنگیز خان مغول پس از کشتار مردم، به آتش کشیدن کتابخانه ها بوده است.
وی وضعیت شهرستان دزفول در مؤلفه های مختلف مناسب نیست اظهار کرد: علیرغم تلاش های فراوان صورت گرفته در سال در سرانه فضای فرهنگی و کتابخانه شهرستان وضعیت مطلوبی ندارد هر چند شاخص های فضای فرهنگی در سالهای اخیر ارتقاء یافته است.
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی پرداخت ۰٫۵ درصد سهم نهاد کتابخانه ها را وظیفه قانونی شهرداری ها عنوان و گفت: اگر شهرداری ها این مطالبه قانونی نهاد کتابخانه های عمومی را پرداخت نکردند، می توانید رسما شکایت کنید و وظیفه قانونی شهرداران است که مطالبه قانونی کتابخانه ها را انجام دهد.
در پایان مراسم، نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با اهداء لوحی به کتابداران و پرسنل نهاد کتابخانه های شهرستان دزفول از زحمات آنها تقدیر کرد
منبع : دزفول امروز