جلسه هفتگی خواهران مهراب بعد از ظهر روز گذشته با موضوع عدل با حضور آقای جمال و جمعی از خواهران مهراب در قدمگاه امام رضا برگزار شد.
سخنران این جلسه آقای جمال در ابتدا با اشاره به اختلافات شیعه و سنی در اصول دین، اصل اساس دین را توحید دانستند و گفت: اگر کسی توحید را شناخت، عدالت خداوند درپی آن خواهد آمد. اگر خدا عادل است پس باید معاد هم باشد؛ اگر خدا حکیم است پس باید ثمری هم باشد؛ معاد لازمه حکمت و عدل الهی است و کسی به معاد ایمان می آورد که وجود حق تعالی را پذیرفته باشد. خداوند سبحان و حکیم است؛ موجودی را که آفریده رها نمی کند و انسان که نیاز هایش فراتر از نیاز های غریزی سایر موجودات است به معلم احتیاج پیدا می کند پس نبوت لازمه حکمت و عدل و توحید است.
حال پیابر آمد آیا کسی باید دستورات پیامبر را به اجرا برساند و ادامه دهد. محمد(ص) یک فرستاده است؛ آیا اگر فوت کند یا کشته شود تمام شد؟ آیا انسان ها باید به گذشته خود باز گردند؛ یا راه را ادامه دهند؟ امامت ادامه نبوت است؛ پس امامت لازمه نبوت و نبوت لازمه توحید است.
وی با اشاره به تعداد 124 هزار پیامبر و روایات مختلفی که در این زمینه وجود دارد، ادامه دادند: اصل بر این است که خداوند هیچ امتی را بدون پیامبر و هدایت کننده قرار نداده است؛ اما قرار نیست هر امتی همیشه پیامبر داشته باشد. آیا قوم های دیگری که در نقاط مختلف جهان زندگی می کردند مثلا آمریکا یا مایا پیامبر نداشتند؟ حتما داشتند؛ اما خدا بنا نداشته که در قرآن فقط اسم بیاورد مگر نکته ای را بخواهد بیان کند. نام حضرت موسی که در قرآن زیاد آمده از باب انقلابی عظیمی است که بوجود آورد اما با نبود موسی مردم گوساله پرست شدند. اینها از باب بیان نکات و عبرت هاست. خدا هیچ قومی را بدون پیامبر خلق نکرد؛ حالا شما چه اسمش را بدانید یا ندانید.
ایشان با اشاره به حدیث پیامبر که اسلام بر پنج ستون استوار شده است (نماز، زکات، روزه، حج، ولایت) گفتند: اصل اساس دین اعتقاد به خداست؛ توحید را که قبول کردی دیگر پنج اصل دیگر باید به دنبالش بیایند؛ توحید را که قبول کردی دیگر باید نماز بخوانی.
وی با طرح این پرسش که چرا شیعه روی این دواصل اسرار می کند؟ فرق امامت و عدل با آن سه اصل دیگر در چیست؟ ادامه داد: این دواصل ویژگی های دیگری دارند؛ ما به صفات خدا اعتقاد داریم؛ حکیم است؛ عادل است؛ قادر است؛ و… ولی وقتی به عدل خدا ایمان پیدا کردی تو هم باید عادل باشی و عدل را در جامعه پیاده کنی اینجاست که دیگر اعتقاد به اصل عدالت سخت می شود. رهبر جامعه باید عدل باشد؛ یعنی گناه کبیره نکند و برگناه صغیره اسرار نورزد، قاضی باید عادل باشد؛ معلم باید عادل باشد؛ عدل یعنی گناه نکند. اما برخی حاضر نبودند زیر بار این قضیه بروند.
بعد از رسول خدا هم شیعه و هم سنی معتقد بودند باید حکومت اسلامی باشد. ابوبکر و عمر هم معتقد به حکومت اسلامی بودند اما اختلافشان با شیعه این بود که می گفتند دیگر نیازی نیست حاکم عادل باشد. شیعه فرقش این است که برای عدالت سرش به دار می رود. امروز هم داعش ادعا می کند در جایی که حکومت عباسی بوده می خواهد حکومت کند. ابوبکر البغدادی خود را خلیفه اسلامی می داند. اما شیعه می گوید خدا عادل است رهبر هم باید عادل باشد.
ایشان بیان داشت: اینجاست که باید منکر اصل عدالت شوند. و اینجاست که شیعه فریاد عدالتش بلند می شود. پا فشاری اش برای این است که می داند اعتقاد به خدا، بدون اجرای عدالت معنا ندارد، اعتقاد به خدا، بدون امامت معنا ندارد. عدالت که درذات خدا تنها باشد یا عدالتی که در جامعه باید اجرا شود؟ اعتقاد به توحیدی که فقط در زمان پیامبر باید باشد یا بعد هم ادامه داشته باشد؟
آقای جمال با اشاره به ادعای داعش مبنی بر خلافت اسلامی گفت: آقایان به اسم اسلام احکامی را صادر کرده اند که جز تباهی سرانجامی ندارد.مثل جهاد نکاح؛ این احکام را درست کرده اند بعد انتظار بهشت هم دارند؛ دیگر از اسلام چه می ماند این ها اسلام ناقص می خواهند اسلامی که این ویژگی ها را نداشته باشد.
همچنین ایشان با استناد به روایات معصومین شاخص توحید و عدل را چنین بیان داشت: توحید آن است که در رابطه با خدا دچار وهم و گمان نشویم و هرچه بوی تهمت داد باعدل خدا سازگار نیست.
وی با استفاده از برهان خُلف برای اثبات عدالت خدا گفت: می گوییم خدا عدل است . چرا ظالم باشد؟ با چه انگیزه ای یک فرد ظلم می کند؟ خباثت؟ منفعت طلبی؟ نادانی؟ خدایی که می خواهد ظلم کند آیا جهل دارد؟ آیا منفعت طلبی است؛ سودی از بندگان می خواهد؟ آیا خباثت نفسانی است؛ چیزی از بندگان می خواهد؟
پدر و مادر به بچه ظلم نمی کنند خیر و صلاح بچه را می خواهند ولو بچه نداند چه به صلاح اوست.
در پایان آقای جمال کتاب هایی را در زمینه معاد و عدل معرفی کردند که در ادامه به شرح می آید:
معاد:
معاد (محسن قرائتی)
مسئله معاد (شهید مطهری)
معاد در نگاه وحی و فلسفه( محمد باقر شریعتی)
معاد شناسی(آیت الله جعفر سبحانی)
معاد شناسی (آیت الله تهرانی)
عدل:
عدل الهی (شهید مطهری)
عدل درجهان بینی توحیدی(آیت الله محمد ری شهری)
انسان و سرنوشت( شهید مطهری)
فابل صوتی جلسه به زودی ذیل همین مطلب قرار خواهد گرفت.