پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

ناگفته های سیلاب اخیر و سرریز شدن سد دز/پاسخ به بسیاری از سوالات مردم دزفول

به گزارش دزمهراب مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد دز، در گفتگویی اختصاصی با دزمهراب پیرامون سیلاب اخیر اظهار داشت: دستور العمل ورود و خروج آب دست مدیر نیروگاه نیست، در سازمان آب و برق خوزستان دو معاونت برنامه ریزی و معاونت بهره برداری وجود دارد که طی دستور العملی اطلاعات خود را به ما داده و ما نیز بر اساس آن عمل می کنیم یعنی ما نیروهای صف هستیم و نیروهای ستادی ،سازمان آب و برق خوزستان می باشند که بر اساس سطح سنجی اطلاعات، حفظ تراز، هواشناسی، میزان دبی آب، مصرف برق شبکه و مجموعه ایی از مطالعات برای ما دستور العملی صادر می کنند و ما موظف به اجرای آن هستیم.

سعید رئوفی نسب تصریح کرد: سیلاب اخیر در 80 سال گذشته بی سابقه بوده و کمتر کسی تصور این را می کرد، ما سیلاب را بین سه تا حداکثر چهار هزار متر مکعب در ثانیه پیش بینی کرده بودیم و بیشتر از این را حتی تصور نمی کردیم،با این وجود ما آمادگی برای پنج تا حتی شش هزار متر مکعب را داشتیم، ولی وقتی سیلاب به هفت هزار متر مکعب رسید و به سادگی پایین نمی آمد طبیعی بود که این مسئله پیش بیاید.

وی افزود: سد دز رفتار غیر متعارفی نداشته است، من روی این مسئله تاکید دارم که خروجی سرریزهای سد دز شش هزار متر مکعب بر ثانیه است یعنی ما مجاز هستیم در صورت نیاز تا شش هزار متر مکعب بر ثانیه آب را در رودخانه دز رها کنیم، در حالی که ما چهار هزار و پانصد متر مکعب بر ثانیه رها کردیم و سیلابی که در حد هشت هزار متر مکعب بوده ماچهار هزار متر مکعب آن را ذخیره و مابقی آن را رها کردیم.

مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد دز خوزستان گفت: برای تراز های بالا ما مجاز به آبگیری ناگهانی سد نیستیم چرا که ممکن است بدنه سد آسیب ببیند بنابراین اگر در ارتفاعات بالا سیلاب این چنینی بیاید برای اینکه سد دز به ناگاه پر نشود باید به اجبار بخشی از سیلاب را رها کنیم و تنها بخشی از سیلاب را ذخیره کنیم چرا که پایداری سد از هر چیزی برای ما مهم تر است.

رئوفی نسب تاکید کرد: ما در این مرحله براساس دستور العمل رفتار کردیم و همچنین هنگامی که سیلاب به دو هزار متر مکعب رسید ما هزار مترمکعب آنرا سرریز کردیم، هنگام سه هزار مترمکعب هزار و پانصد متر مکعب را سرریز کردیم و وقتی که به چهار هزار متر مکعب رسید، دو هزار متر مکعب آنرا سر ریز کردیم پس اینگونه نبوده که سرریز نکنیم و بگذاریم تا سیلاب بیاید.

وی ادامه داد: وقتی که سیلاب به هشت هزار متر مکعب رسید که برای هیچ کس قابل پیش بینی نبود نکته اول اینکه در دل شب بود و نیز طبیعی بود که من نمی توانستم تمام سیلاب را مهار کنم و تاکید می کنم که باز کردن سرریز را به شش صبح کشاندم چرا که دو ساعت طول میکشد تا سیلاب به شهر دزفول برسد و من از شش تا هشت صبح فرصت داشته باشم اطلاع رسانی به مردم پایین دست بکنم و در آن موقع مردم برای نماز بیدار شده اند و من فرمانداران سه شهر شوش دزفول و اندیمشک، کمیته بحران و همه ی مسئولین استان را خبر کردم؛ من شب را برای هشیار کردن مردم صبر کردم و در شش صبح خروجی را به سه هزار متر مکعب رساندم.

مدیر نیروگاه سد دز تصریح کرد: در ضمن من ساعت ده شب یعنی هشت ساعت قبل از باز کردن سرریز به آقای پوررکنی مدیر ستاد بحران اطلاع دادم و به او گفتم که سرریزها قطعاً باز میشوند ولی ممکن است کم یا زیاد باشد پس در جریان باشید، همچنین به صدا و سیما اطلاع دادم و زیر نویس کردند که خوشبختانه اگر دیدید هیچ تلفاتی ندادیم به خاطر مدیریتی بود که در سد دز انجام گرفت.

سعید رئوفی نسب اذعان نمود: من برای سرریز تا دو هزار متر مکعب در ثانیه اصلاً نگران نبودم چون می دانستم هیچ اتفاقی نمی افتد و از دو هزار به بالا را احتمال می دادم که یکسری مکان ها را آب بگیرد.

وی در خطاب به صحبت های نماینده دزفول گفت: آقای پاپی زاده اگر توضیحات فنی می خواهند تشریف بیاورند به او خواهیم گفت، مسائل فنی را نمیشود برای عامه ی مردم بیان کرد؛ همچنین من تنها در این قضیه نیستم و تنها یک مسئولیت محدود دارم، باید در یک جلسه فنی بررسی شود اینکه اگر بخواهیم فقط در رسانه ها صحبتها را نقل کنیم عملاً من وارد مناظره ایی میشوم که علاقه ایی برای ورود به آن ندارم و معتقدم این مسائل باید فنی و کارشناسی بیان شود نه نقل قول از یکدیگر در رسانه ها صورت بگیرد.

مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد دز تاکید کرد: من اگر زودتر سرریز میکردم و سیلاب نمی آمد در بحث خشکسالی تابستان آیا یخه[یقه] من را نمی گرفتید که به چه علت آب را رها کردی؟ چند پارامتر هست ما باید حفظ تراز، پایداری سد و توجه به پایین دست داشته باشیم و اینها مجموعه ای از عوامل است که منجر به تصمیم گیری میشود و این تصمیم گیری در سازمان آب و برق خوزستان انجام میشود نه توسط من، اینگونه نیست که من سر خود اقدامی انجام دهم ولی بله، من از ساعت 2 تا 6 صبح مستقلاً تصمیم گرفتم چرا که احساس کردم خطری دارد پیش می آید که برای هیچ کس قابل پیش بینی نبود و ماقبل و بعد آن را سازمان آب و برق خوزستان تصمیم گیری کرده است.

رئوفی نسب در خصوص اطلاع رسانی به شهرداری دزفول نیز گفت: ما در مجموعه سد دز هیچ گونه مکاتبه ای با شهرداری دزفول نداشته ایم و اگر نامه ای برای شهرداری رفته ممکن است از طرف شبکه آبیاری دز یا سازمان آب و برق خوزستان صورت گرفته باشد.

وی همچنین اظهار کرد: ما با شبکه آبیاری سد دز صد درصد هماهنگ هستیم و هرگونه صحبت مبنی بر عدم هماهنگی را تکذیب می کنم همچنین من با مجموعه سد تنظیمی نیز مرتباً هماهنگ بوده ام و آن شب بیش از ده بار با مهندس اسلامی مدیر سد تنظیمی در تماس بوده ام.

مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد دز در پاسخ به برخی شایعات پیرامون وی اذعان نمود: این که گفته میشود من حاضر نیستم در جلسات فرمانداری دزفول شرکت کنم صحیح نیست و اگر بنده دعوت شوم با کمال میل شرکت خواهم کرد منتهی به لحاظ سیاسی اجتماعی مجموعه سد دز زیر مجموعه شهرستان اندیمشک است و معمولا در جلسات فرمانداری اندیمشک شرکت می کنم ولی هر موقع مسئولین شهرستان دزفول از من بخواهند در جلساتشان شرکت کنم و توضیحاتی را بدهم حتما حضور پیدا خواهم کرد؛ کما اینکه سال گذشته که قصد باز کردن شیرهای کشاورزی را داشتیم و می خواستیم هزار تا هزار پانصد متر مکعب خارج بکنیم من در فرمانداری دزفول حضور یافته و هماهنگی لازم را انجام دادم، ولی تاکید می کنم این سیلاب یک حادثه غیرمترقبه بوده است که در هشتاد سال گذشته بی سابقه بوده است.

سعید رئوفی نسب در ادامه پیرامون لایروبی انجام شده بیان کرد: مسلماً ما موقع سرریز که گِل به دلیل رسوب از سد بیرون میزند، اگر ما خروجی نداشته باشیم و غلظت آب بالا رود آبزیان و محیط زیست آسیب می بینند، طبیعی است به خاطر افزایش عمر بهره برداری سد دز در هنگامی که سرریز را باز می کنیم یک مقدار از شیرهای کشاورزی را هم باز کنیم که تسویه رسوب انجام شود.

وی همچنین گفت: برای من حفظ پایداری سد جهت جلوگیری از شکست و نیز حفظ جان همشهریانم در پایین دست بخصوص همشهریان دزفولی که اولین شهری است که آب به آنجا می رسد برایم بسیار مهم بوده و ناگفته نماند که خانواده و تمام بستگان درجه یک و دو من در دزفول زندگی می کنند و همین که هیچ گونه تلفاتی نداده ایم و سد دز هیچ گونه آسیبی ندیده این دو مطلب از هر چیزی برای من مهم تر است، خسارات مالی بالاخره جبران میشود و در مقابلِ جان انسان ها فاقد ارزش است.

مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد دز اذعان نمود: رودخانه دز متوسط آوردش در 15 سال گذشته 200مترمکعب درثانیه بوده است و مدام رودخانه کوچک تر شده است و مدام در کنار رودخانه احداث ساختمان کرده ایم، رودخانه حریم دارد و این فرمایش مقام معظم رهبری است که باید حریم رودخانه ها و دریاچه ها رعایت شود؛ استدعای من این است که این سیلاب هر سالی ممکن است اتفاق بیافتد و توصیه موکد می کنم که حریم رودخانه رعایت شود. این سیلاب ناگزیر است و ما در سال های 73،76،78،83 نمونه اش را داشته ایم نه در این حد ولی ناگزیر به رها سازی بوده ایم.

اخبار مرتبط