پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

چندکتاب درموردزندگانی امام صادق(ع)

سایت کتابستان به مناسبت ایام ارتحال امام جعفر صادق علیه السلام بسته کتابی راب رای مطالعه پیشنهاد داده است که در ادامه می‌خوانید.

 

پیشوای صادق

 ketabestan.ir-702
مقام معظم رهبری
دفترنشر فرهنگ اسلامی
این کتاب نوشتاری از مقام معظم رهبری می‌باشد که پیرامون فلسفه امامت امام صادق(ع)، فراز و نشیبهای دوره‌ی امام صادق(ع)-وجود تشکیلات پنهانی سیاسی- ایدئولوژیک امامان(ع) به نگارش درآمده است.
پیشواى ششم شیعیان، حضرت ابوعبدالله جعفر بن‏محمد صادق علیه السلام، در سپیده دم روز دوشنبه،۱۷ ربیع‏الاول سال‏۸۳ ق در مدینه الرسول از دامان پاک – ام فروه – بانوى بزرگ از خاندانى شرافتمند، دختر قاسم بن‏محمد بن‏ابى‏بکر از فقهاى هفتگانه مدینه، پا به عرصه وجود نهاد.
معروفترین لقب آن بزرگوار «صادق‏» است که به علت متمایز شدن از جعفر کذاب – برادر امام حسن عسکرى علیه السلام – انتخاب شده است. صدوق المحدثین ابن‏بابویه قمى در این باره به سند خویش از پیامبر اکرم روایت کرده است که: «هنگامى که فرزندم جعفر بن‏محمد بن على بن‏الحسین به دنیا آمد، او را «صادق‏» بنامید. زیرا در نسل او همنامش به وجود خواهد آمد که بدون حق ادعاى امامت‏خواهد کرد و او نزد خدا، جعفر کذاب است.»
امام سجاد علیه السلام پس از نقل این گفتار پیامبر گریست و فرمود:
گویا مى‏بینم جعفر کذاب را که خلیفه بناحق زمان خویش را بر جستجوى امام پنهان و بر حق (امام مهدى علیه السلام) برانگیخته است.
پیشواى صادق علیه السلام گزارشى است از زندگى، سیره و دیدگاه ‏هاى امام صادق(ع) .
ketabestan.ir-703
پرتوی از زندگانی امام صادق
نورالله علیدوست خراسانی
دفتر نشر  فرهنگ اسلامی
 «پرتوی از زندگانی امام صادق(ع)» اثری است که به طور جامع به زندگی امام صادق(ع) از تولد تا شهادت این امام بزرگوار پرداخته و به همین دلیل  مطالعه آن به محققان، دانشجویان و طلاب حوزه مطالعات دینی پیشنهاد می‌شود.
این کتاب در دو فصل تنظیم شده است؛ که نگارنده در فصل اول با عنوان «امام صادق(ع) و بنی‌امیه» پیرامون خلفای اموی عصر امامت امام صادق(ع) و علل انقراض و نابودی سلسله اموی بحث کرده و در فصل دوم با عنوان «امام صادق(ع) و بنی‌عباس» درباره انقراض حکومت بنی‌امیه و ابتدای حکومت بنی‌عباس به بحث پرداخته است.
زندگی امام صادق(ع) ابعاد گوناگونی دارد‌ و جدای از بعد علمی و تربیتی آن حضرت، بعد سیاسی شخصیت ایشان و راه و روشی که در واژگون ساختن حکومت امویان در پیش گرفت نیز اهمیت خاصی دارد. دورنمایی از اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر امام صادق(ع)، شخصیت علمی امام صادق(ع)، برخی از شاگردان امام صادق(ع)، مناظرات امام صادق(ع)، امام صادق(ع) و منصور خلیفه عباسی، شیعه در عصر امام صادق(ع)، امام صادق(ع) و ارتباط با عالم غیب، گوشه‌هایی از سیره امام صادق(ع)، شهادت امام صادق(ع)، فرزندان امام صادق(ع) و گزیده‌ای از سخنان پیشوای ششم از جمله مطالبی است که در این کتاب بیان و تشریح شده است.
 امام صادق(ع) هجده سال در عصر حاکمان اموی زیست و به خاطر ضعفی که در این برهه از زمان بر حکومت اموی حاکم بود، گزند چندانی به آن حضرت نرسید، ولی در مدت شانزده سالی که با عباسیان به سر برد، سختی‌ها و ناگواری‌های فراوان دید و با این حال توانست چراغ اسلام را روشن و پرفروغ نگاه دارد.
 ketabestan.ir-704
مکتب دار
مهدی قزلی
شرکت کتاب های جیبی سهامی خاص
 داشتن سیره و روش اخلاقی و رفتاری که یکی از بهترین اصول زندگی فردی و اجتماعی محسوب می شود امروز بیش از هر زمان بشر نیازمند آن است در واقع بسیاری از مشکلات پیش روی انسان ناشی از فقدان اخلاق فردی و اجتماعی افراد جامعه بشری است. اینجاست که خلأ وجود اصول اخلاقی مبتنی بر فطرت بشری به چشم می خورد. بنابراین برای رفع این معضل بزرگ جهان امروز ناگزیر باید به بزرگترین اساتید و معلمان اخلاق در طول تاریخ مراجعه کرد و با الگو گرفتن از رفتار شان و گوش سپردن به گفتارشان بر این مهم فائق آمد و آنان نیستند جز ائمه از خاندان پاک رسالت و نبوت یعنی امامان معصوم شیعه که به اعتراف خاص و عام بهترین الگو در رفتار اسلامی هستند.
در روزگاری که تشخیص سره از ناسره و خوب از بد سخت شده‌است، آشنایی با تاریخ زندگانی ،‌شخصیت و سیره معصومین‌ ( ع )، که منبع صدور حق و حقیقت بوده و هستند، ضرورتی غیرقابل انکار است. قطعا شناخت دقیق سیر و سیره معصومین احتیاج به تامل و مطالعه بیشتری دارد  که این مجموعه تلاش کرده است با تامل و دقت در زندگانی نورانی و متکی بر فرم‌ کوتاهه‌نویسی و ساده‌نویسی در نثر، زمینه آشنایی سریع و صریح با ایشان را فراهم کند.
بدیهی است که مکتب دار کفاف نگاه پژوهشگرانه را نخواهد داد ولی طعم شیرین زندگی با خدا و برای خدای ایشان را در کام مخاطب باقی خواهد گذاشت.
 ketabestan.ir-711
 امام صادق علیه السلام
 نویسنده: علامه محمد حسین مظفر
  ناشر: موسسه نشر اسلامی
  کتاب امام صادق(ع) در دو بخش و در ۴۵۶ صفحه توسط علامه بزرگوار شیخ محمد حسین مظفر که از عالمان برجسته فقه و اصول و تاریخ و ادبیات در حوزه نجف اشرف به شمار می آمد به عربی نگاشته شده است.
  ایشان زندگی امام صادق(ع) را به طور مختصر از زوایای مختلف نگریسته و بررسی نموده است و به همین خاطر موسسه نشر اسلامی، وابسته به جامعه مدرسین حوزه علیمه قم نسبت به چاپ این کتاب ارزشمند اقدام کرده است. همچنین توسط جناب آقای سید ابراهیم سید علوی، به فارسی ترجمه و توسط انتشارات رسالت قلم چاپ شده است.
 این کتاب از منابع مهم و معتبر در بررسی شخصیت امام صادق(ع) و ابعاد والای آن به شمار می آید. در پیشگفتار اشاره می کند از آنجا که اطلاع از زندگانی امام صادق(ع) بستگی به شناخت ماهیت دو حکومت اموی و عباسی دارد که امام در دوران سلطه سیاسی آنان می زیسته است و نظر به اینکه لازم است چگونگی رفتار این امام را با امام ششم و به طور کلی با اهل بیت بازشناخته شود و بدانیم اهل بیت(ع) کیستند؟ مباحثی را در جهت دست یابی به همین شناختها مطرح می کنیم برای اینکه در پرتو آن بررسی و تحقیق کوتاه خواننده به این نکته وقوف یابد که چرا امام ششم از امامان دیگر در رشد علوم و معارف گوناگون توفیق یافته و به بسط و شرح آن پرداخته است؟ و چرا امام صادق(ع) بیش از امامان قبل و بعد خود مردم را به سوی اخلاق نیکو و فضایل انسانی فراخوانده است؟ و چرا این امام بزرگوار دوستان و مریدان خاصش را هم از اظهار دوستی و حتی رفت و آمد علمی که ما تقیه اش می نامیم بازداشته است.
  در پیشگفتار خواننده بیش از آنکه تفصیل زندگانی امام را بداند اجمالی از حیات پر ثمر آن پیشوای برحق و راستین در پیش رویش جلوه گر خواهد شد.
 ——————————
ابعاد شخصیتی وزندگی امام صادق
 احمد پاکتچی
 دانشگاه امام صادق
 «ابعاد شخصیت و جایگاه امام صادق(ع)» با هدف آشنایی با ابعاد شخصیت و جایگاه امام صادق(ع) در قالب ۲۳ فصل (مقاله) به نگارش در آمده است.
 در فصل اول ضمن بررسی زندگانی بابرکت امام ششم(ع)، در مورد شرایط سیاسی ـ اجتماعی و فضای علمی ـ فرهنگی آن زمان بحث و بررسی شده است. فصل دوم در مورد شرایط علمی و فرهنگی در عصر امام صادق(ع) و بستر شگل‌گیری مذهب جعفری بحث و بررسی صورت گرفته است. در واقع در این فصل از سویی تنوع اندیشه‌های کلامی و فقهی و از سوی دیگر بستر شکل‌گیری مذهب جعفری در بافتی معین تبیین گردید.
 فصل سوم در صدد آن است که یافته‌های کلان و فرانظری مطرح شده توسط حضرت امام صادق(ع) به ویژه در زمینه‌های اجتماعی را کشف نماید. بر همین اساس در این فصل در مورد سنخ‌شناسی گفتمان امامان معصوم(ع)، کشف و تحلیل رویکردهای اجتماعی در گفتمان روایی امام(ع)، جریان شناسی فرهنگی ـ اجتماعی روایات امام(ع) محورها و عناصر گفتمان‌های اجتماعی دینی در روایات امام(ع)، نظریه‌های اجتماعی برساخته از روایات امام(ع) و رویکردهای نشانه‌شناسی در گفتمان روایی امام صادق(ع) بحث شده است.
 فصل چهارم دیدگاه‌های سیاسی امام صادق(ع) مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل پنجم ابتدا نظریه‌های همسو ناهمسو با دوگانه سیاست – اداره مطرح شده و سپس به مدد رویکرد نهادگرایان، سعی شده است برخی از آموزه‌های امام صادق(ع) در باب تئوری‌های اداره امور مورد تامل قرار گیرد. در فصل ششم سعی شده است با مطالعه احادیث آن امام بزرگوار، به بررسی تکامل انسان که مفهومی فراتر از رشد و به حد تام رسیدن را در بر دارد، با رویکرد گرایش‏های جمع ‏گرایانه پرداخته شود.
در فصل هفتم ابعاد و جایگاه علوم انسانی در میراث فکری امام صادق(ع) مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل هشتم سعی شده است به منظور مطالعه‌ای فرااخلاقی، نظام اخلاقی مکتب آن حضرت با نظام اخلاقی متعارف و مشهور مورد مقایسه قرار گیرد تا در مورد ساختار کلی آن، ‌تصور روشن‌تری به دست آید.
برای آشنایی با چند کتاب دیگر در همین زمینه میتوانیدبه سایت کتابستان مراجعه کنید.

اخبار مرتبط