خواص درمانی انجیر
انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است. تعریق را افزایش میدهد، ادرارآور است و اگر ترشح ادرار کم باشد، خوردن انجیر باعث ازدیاد آن میشود. دمای بدن را کاهش میدهد و برای آنهایی که میخواهند وزن اضافه کنند بسیار مفید است. بدین منظور میتوان آن را با شیر مخلوط کرد و در بین غذاها خورد. در جوشانده انجیر خشک درمانکننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذاتالریه، ذاتالجنب، سرخک، مخملک و آبله میباشد. جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف میکند. برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذاتالریه از «قهوۀ انجیر» استفاده میکنند.
انجیر برای درمان سوء هاضمه مفید است. سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. انجیر خشک جوشیده شده در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان مفید است. یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه میباشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین میبرد.
درمان یبوست
انجیر، بهخصوص انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر، موثرترین درمان برای رفع یبوست است. انجیر خشک خیسانده شده در شیر بسیار خوشمزه و برای درمان یبوست شدید بسیار مفید است. همچنین خوردن انجیر خشک خیسانده در روغن زیتون در صبح ناشتا، برای رفع یبوست موثر است.
دارویی برای بهبود سیستم گوارش
انجیر یکی از بهترین میوهها برای تمیزکردن روده بزرگ و رفع یبوست است. هضم انجیر آسان است و مصرف آن برای بچهها و اشخاصی که از بستر بیماری برخاستهاند و دوره نقاهت را میگذرانند، بسیار مفید است. انجیر به علت دارا بودن دانههای ریز، باعث تقویت معده و روده میشود، ولی برای کبدهای ضعیف زیانآور است. سرشار بودن انجیر از پتاسیم، تامینکننده سلامتی کودکان ضعیف و کمخون و بیاشتهاست. اگر انجیر و عسل را بهطور مساوی با هم مخلوط نمایید و بخورید، جهت زخم معده بسیار مفید است. انجیر بهعلت داشتن پتاسیم، درجه قلیائیت بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است. شربت انجیر، تسکین دهنده دردهای گلو و سرفه است. انجیر را میتوان همراه با میوههای دیگر مصرف کرد. انجیر با میوههای اسیدی مانند پرتقال و گریپفروت سازگار نیست.
انجیر برای آنهایی که قند خونشان پائین میآید و یک دفعه احساس ضعف میکنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب میشود. خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی میشود. انجیر دم کرده با شنبلیله، برای سینه درد مفید است. انجیر در معالجه بیماریهای پوستی موثر است.
آیات قرآن و احادیث معصومین در بیان خواص انجیر
قرآن کریم به دنبال قسمخوردن به انجیر و زیتون و سینا و شهر امن مکه میفرماید: «وَ لَقَد خَلَقنا الإنسان فی أحسَنِ تقویم» که نشان از ارتباط بین انجیر و زیتون و امنیت و قوام بدن و سلامتی انسانها دارد. این میوه به فرمودۀ حضرت رسول(ص) میوهای است از بهشت. امام رضا(ع) هم درباره اهمیت و جایگاه با ارزش این میوه میفرمایند: درخت انجیر شبیهترین گیاهان به گیاهان بهشتی است.
امام رضا(ع) همچنین درباره خواص دیگر انجیر آن را برای قولنج مفید برشمردهاند. در این زمینه محمدبنعرفه میگوید: در روزگار امام رضا(ع) و مأمون، در خراسان بودم. [یکبار] از امام رضا(ع) پرسیدم: ای پسر پیامبر خدا! دربارۀ انجیر چه میگویی؟ فرمود: «برای قولنج سودمند است. آن را بخورید.»
پزشکان در گذشته یبوست که عامل بیماری بواسیر است را امالامراض یا مادر بیماریها نامیدهاند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است. بهترین داروی آزمایش شده و خوشطعم در این زمینه انجیر است چرا که فیبر موجود در انجیر به عملکرد سالم روده کمک میکند و مانع بروز یبوست میشود. از اینرو در آموزههای طبی ائمه علیهمالسلام به نقل از پیامبر اکرم(ص) آمدهاست: «انجیر بخورید؛ چرا که اگر بنا بود بگویم میوهای از بهشت است، همین میوه را میگفتم؛ زیرا میوهای است بدون هسته. آن را بخورید؛ زیرا بواسیر را ریشه کن میسازد و برای نقرس سودمند است.»
در حدیثی از امام محمد باقر(ع) آمده است که فرمود: بر کبد «حزقیل» پیامبر زخمی ظاهر شد که او را آزار میداد. خداوند به او وحی کرد که شیرۀ انجیر را بگیر و بر سینه خود بمال. وی نیز این کار را انجام داد و بهبود یافت.
منبع: متن زندگی