اوباما در این کنفرانس خبری که وزارت خارجه آمریکا اقدام به بازنشر آن در شبکههای اجتماعی کرده است، گفت: “اجازه بدهید قبل از پرداختن به تحولات کنگره اظهارات کوتاهی درباره دو دستاورد مهم در حوزه سیاست خارجی داشته باشیم. هماینک با پرزیدنت روحانی از جمهوری اسلامی تماس تلفنی داشتم. هر دوی ما در خصوص تحولات اخیر و حصول به یک توافق درباره برنامه اتمی ایران صحبت کردیم. من در این گفتوگو بر تمام آنچه در نیویورک گفته بودم تأکید کردم. اینکه بهواقع موانعی جدی در مسیر رو به جلو فرارویمان است”.
دانلود فیلم
وی در ادامه افزود: “و تضمینی برای موفقیت وجود ندارد. من باور دارم که میتوانیم به راهحلهایی جامع دست بیابیم. من وزیر خارجه کری را بر آن داشتهام تا اقدامات دیپلماتیک با دولت ایران را پیگیری کند. ما دیروز در نیویورک گفتوگوهایی سازنده بههمراه شرکایمان: اتحادیه اروپا، انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه و چین همگی با وزیر خارجه ایران داشتهایم. در این راستا پرزیدنت روحانی و من از تیمهایمان خواستهایم تا به تلاشها در خلال همکاری با 1+5 برای حصول به یک توافق ادامه دهند. طی این مدت ما در تماس نزدیک با دوستان و متحدانمان در منطقه از جمله اسرائیل خواهیم بود”.
“ما واقف به همه چالشهای پیشِرو هستیم. این حقیقت که این نخستین مرتبهای بود که مراودهای بین رؤسای جمهوری ایران و آمریکا از 1979 تاکنون برقرار میشود، که ناشی از بیاعتمادی بین کشورهایمان است اما این اقدام حاکی از باورداشتن به این نکته است که انجام آن منجر به دستاوردهای فراسوی تاریخچه دشوار این رابطه میشود. من باور دارم که بسترهایی برای حصول به نتیجه موجود است. رهبر ایران فتوایی علیه توسعه سلاحهای اتمی صادر کرده است، پرزیدنت روحانی تصریح کرده است که ایران هرگز سلاح اتمی نمیسازد. من هم بهصراحت گفتم که ما حق مردم ایران برای برخورداری صلحآمیز از انرژی هستهای را در چارچوب اقدام ایران به تعهداتش، محترم میشماریم. لذا این آزمون شامل اقدامات معنادار، شفاف و قابل سنجش خواهد بود که منجر به تسهیل تحریمهای بینالمللی فراگیر که اینک جاری است، میشود”.
“حل این مسئله مشخصاً منجر به برداشتن گامهای بنیادین رو به جلو در خصوص روابط نوین میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران خواهد شد، روابطی مبتنی بر منافع متقابل و احترام متقابل. این منجر به بهبود رابطه ایران با جامعه بینالملل و کشورهای منطقه نیز میشود. متعاقباً ما به مردم ایران برای بسط توانمندیهای فوقالعادهشان یاری میرسانیم و این به ما هم کمک میکند تا بتوانیم بر دیگر نگرانیهایمان فائق آییم و صلح جهانی و ثبات به منطقه خاورمیانه بازگردد”.
“مسیر دستیابی به یک توافق معنادار دشوار خواهد بود و در این مقطع هر دو طرف نگرانیهایی قابل توجه دارند که باید مرتفع شود اما من باور دارم که ما موظفیم تا دیپلماسی را پیگیری کنیم. فرصتی بینظیر برای پیشبرد با توجه به تغییر راهبری در تهران ایجاد شده است، من همچنین به پرزیدنت روحانی مراتب احترام عمیق خود را نسبت به مردم ایران ابراز داشتم”.
پایگاه اینترنتی رئیس جمهور ایران نیز نوشت: “در حالی که رییس جمهوری اسلامی ایران در حال حرکت از محل اقامت خود بهسمت فرودگاه برای خروج از نیویورک بود، این تماس برقرار شد و طرفین پیرامون مسائل مختلف با یکدیگر گفتوگو کردند.
در این گفتوگوی تلفنی، دو طرف بر اراده سیاسی برای حل سریع مسئله هستهای تأکید کرده زمینه را برای حل موضوعات دیگر و همکاری در مسائل منطقهای مورد توجه قرار دادند.
در این گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهوری ایران و آمریکا توافق کردند وزرای امور خارجه خود را مأمور کنند تا زمینه همکاریهای لازم را هرچه زودتر فراهم آورند”.
شبکه انبیسی آمریکا نیر اعلام کرد که این گفتوگو بهمدت 15 دقیقه ادامه داشته است.
صفحه نیمهرسمی حسن روحانی نیز در توئیتر نوشت: “اوباما و روحانی درباره آمادهسازی زمینه برای حل و فصل سایر موارد شامل مسائل منطقهای باید فراهم شود، توافق کردند. وزرای خارجه موظف به پیگیری برای افزایش همکاریها شدند”.
در یکی دیگر از صفحات غیررسمی منتسب به رئیسجمهور ایران نوشته شده بود: “در این گفتوگوی تلفنی دو طرف با بیان اینکه رابطه بین دو کشور بر منطقه تأثیر بسیاری دارد خواستار حل مسئله اتمی و سوریه در آینده نزدیک شدند”.
توئیتر کاخ سفید همچنین نوشت: “روحانی در پایان این گفتوگوی کوتاه بهزبان انگلیسی به اوباما گفته است: have a nice day و اوباما نیز بهزبان فارسی پاسخ داده است: خداحافظ”.
تسنیم