بعد از مدتها، «آقای وزیر» با یک خبر خوب آفتابی شد
چند سالی است که حواشی و گمانهزنیهای مربوط به معرفی نمایندهی ایران برای شرکت در مراسم اسکار، به یکی از مهمترین خبرهای سینمای ایران در شهریور ماه و روزهای ابتدایی مهر تبدیل شده است. امسال هم با وجود اینکه بنابر رسم 84 سالهی اسکار، ایران به دلیل تصاحب اسکار سال گذشته تقریباً هیچ شانسی برای دریافت مجدد این جایزه ندارد، بازهم برای معرفی نمایندهی ایران، مناقشاتی درگرفت و البته در پایان این مناقشات، سرانجام «یه حبه قند» به عنوان نمایندهی ایران برای حضور در فهرست فیلمهای خارجی زبان در هشتاد و پنجمین مراسم اسکار معرفی شد. اما با خبری که وزیر ارشاد دیشب در افتتاحیهی جشنوارهی دفاع مقدس اعلام نمود، کلاً ورق برگشت.
در حالی که سخنگوی «کمیتهی انتخاب فیلم ایرانی برای معرفی به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی» پیش از این گفته بود که «اعضای کمیته با بررسی ضرورت و یا عدم ضرورت حضور سینمای ایران در هشتاد و پنجمین مراسم اسکار، ضمن محکوم کردن اهانت به پیامبران در هر شکلی و خصوصا در سینما، تصمیم به مشارکت فعال در این زمینه جهت استفاده از کلیه فضاهای موجود برای نمایش استعدادهای سینمای ایران و تعیین قواعد بازی به مصلحت این سینمای نجیب گرفتند.»، «حسینی» -وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی- دیشب در مراسم افتتاحیهی دوازدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت اظهار داشت: «امشب با نظر مثبت مسئولان حوزه هنری (تهیه کنندهی فیلم «یه حبه قند») در واکنش به اهانت به پیامبر اسلام اعلام میکنم امسال از شرکت در جایزهی اسکار ممانعت میکنیم و از دیگر کشورهای اسلامی نیز چنین اقداماتی را انتظار داریم.»
این خبر در حالی از سوی وزیر ارشاد اعلام میشد که پیش از آن، دو تن از مسئولین بنیاد فارابی در قبال تحریم اسکار موضع منفی گرفته و تولید فیلم موهن علیه پیامبر اعظم (ره) را بیارتباط با هالیوود دانسته بودند و حتی «علیرضا سجادپور» – به عنوان نفر دوم سازمان سینمایی- در گفتگو با یکی از رسانههای حامی دولت، از تصاحب جایزهی اسکار 84 توسط «جدایی نادر از سیمین» به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای سینمایی دولت دهم نام برده بود!
البته در این میان، «شمقدری» پیچیدهتر عمل کرد و در پیامی عجیب، ابتدا به «رضا میرکریمی» بدلیل انتخاب فیلمش به عنوان نمایندهی ایران در اسکار تبریک گفت و بعد پیشنهاد کرد که او اسکار را تحریم کند! بیآنکه کسی ارتباط این تبریک را با آن تحریم متوجه شود!
در چنین شرایطی، اعلام خبر تحریم اسکار به صورت توآمان موجبات غافلگیری و البته خوشحالی عدهی زیادی را فراهم آورد. تصمیمی که به نظر میرسد بیشتر متأثر از نظر شخص وزیر ارشاد – و نه تیم سازمان سینمایی- بوده است و میتواند بعد از مدتها و به تعبیر دقیقتر بعد از انحلال خانهی سینما، یک پالس مثبت انقلابی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.
تحریم اسکار از آن جهت حائز اهمیت است که اقدامی است ناظر بر پشت پردهی صهیونیستی مراسم ظاهراً هنری اسکار و این اقدام حتی میتواند در جهان اسلام بازتاب بینالمللی داشته باشد و منشأ تأثیر واقع شود؛ آن هم در شرایطی که بدنهی جامعهی هنری کشور و نیز بخش زیادی از مدیران سازمان سینمایی، نقشی برای گردانندگان صهیونیستی هالیوود در ساخت فیلم موهن علیه پیامبر اسلام قائل نیستند و آن را صرفاً اقدام خودجوش یک افراطی میدانند و حتی برخی از افراطیون آنها، به لزوم موضعگیری هالیوود و جامعهی سینمایی آمریکا در برابر این اقدام هم اعتقادی ندارند.
جالب آنکه پیشنهاد بخش اعظمی از جامعهی هنری ایران برای اتخاذ یک واکنش مناسب به این فیلم موهن، حضور پرقدرت کشورمان در مراسم اسکار است تا مثلاً به قول ایشان با نمایش یک فیلم موید ویژگیهای ملی و مذهبی مثل «یه حبه قند» در آمریکا، تمام نقشههای دشمن خنثی گردد و ما فرهنگ غنی خود را درست در مستحکمترین دژ حریف تبلیغ کنیم! این نشان میدهد که تصور جامعهی هنری ایران از مدیران فرهنگی هالیوود، مشابه تصور ایشان از مدیران فرهنگی وطنی است و فکر میکنند که مدیران هالیوودی به همین سادگی اجازه میدهند تا یک فیلم ایرانی حاوی ارزشهای ملی در خاک آمریکا اکران گسترده داشته باشد! بماند که همین گروه از هنرمندان هم تصور میکنند سال گذشته با اکران گستردهی «جدایی نادر از سیمین» در امریکا، تصویر مثبتی از جامعهی ایران در اذهان آمریکاییها نقش بسته است و جمهوری اسلامی ایران با این فیلم، ارزشهای فرهنگی خود را در قلب امریکا تبلیغ کرده است!
به هر حال، تحریم اسکار امسال را –به ویژه از حیث توافق توأمان حوزهی هنری و وزارت ارشاد بعد از مدتها اختلاف- میتوان به فال نیک گرفت و ایران را از همین الان و البته برای اولین بار، برندهی«واقعی» اسکار امسال دانست؛ به شرطی که این اقدام که اعتراضی است به باطن صهیونیستی این فستیوال، محدود به همین امسال نشود و از سال دیگر، دوباره شاهد کاروان تبریکها و تحسینها بابت انتخاب فلان فیلم برای مراسم اسکار نباشیم؛ چرا که اگر معتقدیم باطن اسکار صهیونیستی است، احتمالاً باید بپذیریم که این موضوع تنها به دورهی 85 اسکار اختصاص ندارد و در مورد دورههای دیگر نیز، وضع به همین منوال است.
رجا نیوز -کد خبر:138745 –