حجت الاسلام ˈسید محمد کاظم دانشˈ نخستین امام جمعه شوش و اولین نماینده مردم شهرهای شوش و اندیمشک در مجلس شورای اسلامی می باشد.
حجت الاسلام سید محمد کاظم دانش در ششم آبان سال 1318 در شهرستان دزفول در خانواده ای روحانی دیده به جهان گشود و پدر بزرگوارش ˈ سید محمودˈ نیز از روحانیان خوشنام و متعهد منطقه بود که نخستین جرقه تحصیل علوم حوزوی در درون فرزند خود ایجاد کرد.
وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی جدید، از سال 1330 تا سال 1337 علوم مقدماتی حوزه را در شهر دزفول فرا گرفت.
سید محمدکاظم در سال 1337 برای ادامه تحصیل علوم دینی راهی قم شد و تا پایان عمر پر برکتش تحصیل و تحقیق را رها نکرد.
وی دوره سطح را در محضر آیت الله مشکینی، آیت الله سلطانی، آیت الله العظمی حسین نوری همدانی و آیت الله محمد فاضل گذراند و دوره خارج را نیز در محضر امام راحل و مرحوم آیت الله حائری و آیت الله جوادی آملی سپری کرد.
وی در حین تحصیل علوم حوزوی، به فراگیری علوم دیگر از جمله ریاضیات، فیزیک، زبان انگلیسی و زبان آذری روی روی آورد.
سید محمدکاظم دانش مدتی در دانشگاه الهیات، مشغول تحصیل معارف اسلامی شد.
او معتقد بود برای تبلیغ شعائر اسلامی بایدمبلغ به علوم و فنون مختلف آشنا باشد به همین دلیل با تمرین بنیه علمی خود را تقویت کرد.
او روحانی فاضل و اندیشمندی بود که به زبان تألیف و نوشتار، پیام اسلام را به روشنی به سطوح مختلف سنی منتقل می کرد.
شهید سید دانش مسیر را به خوبی شناسایی کرده و می دانست تفکر و کشاندن نسل جوان به تعمق پیرامون محیط اطراف لازمه رهایی از هر ظلم و ستم است.
شهید دانش و نهضت امام خمینی(ره)
اقامت شهید دانش در شهر قم و ارتباط مستمر او با اساتید و فضلا و روحانیت مبارز از یکسو و داشتن روحیه تفکر و تعمق از سوی دیگر موجب شدبزودی اسلام واقعی و رهایی از همه قیود بندگی را در نهضت حضرت امام خمینی (ره) پیدا کند.
با آغاز قیام امام راحل در 15 خرداد سال 1342 وی نیز به صف روحانیون و مردم اسلامی و مبارز پیوست و تا پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی لحظه ای از اصول و عقاید انقلابی خود عقب نشینی نکرد.
او ابتدا نوارهای سخنرانی و اعلامیه های حضرت امام راحل را تهیه و تکثیر و سپس در میان مردم بویژه، مردم شهرهای دزفول و شوش منتشر می کرد.
شهید دانش رفته رفته با حضور در مجالس مذهبی و در جمع گروه های مبارز اسلامی، مردم را با ظلم و عصیان طاغوت آشنا می ساخت.
او همچنین با گروه های مبارز اسلامی مانند گروه ˈمنصورونˈ ارتباط تنگانگی داشت و بیشتر گروه ها و افراد مبارز اسلامی را در شهرهای شوش و دزفول تحت رهبری حضرت امام خمینی(ره) هدایت می کرد.
روشنگری این شهید علیه رژیم جور و ستم پهلوی، باعث شد ساواک او را تحت نظر قرار دهد و بارها او را دستگیر و به ترک زادگاه خود و اقامت در محل های دیگر مجبور نماید.
او به واسطه آشنایی با تعالیم انسان ساز و بیدار کننده حضرت امام خمینی (ره)، خطر رژیم صهیونیستی را برای جهان اسلام و صلح و دوستی در جهان شناسایی کرده بود و اعتقاد داشت: یکی از حربه های مهمی که استعمار علیه دین مبین اسلام بکار برده است،رژیم صهیونسیتی و تلاش برای سازش کشورهای مختلف با آن است.
در پی پیروزی انقلاب اسلامی ، شهید دانش در شوش اقامت گزید و مسئولیت سرپرستی کمیته انقلاب اسلامی این شهرستان را بر عهده گرفت و به امامت جمعه این شهر منصوب شد.
شهرستان شوش به سبب موقعیت مرزی و تنوع قومیتی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هست.
حضور شخصیتی مانند حجت الاسلام دانش در این منطقه نقش به سزایی در کنترل اوضاع و اداره امور ایفا کرد. او با درایتی که داشت توانست در مدت حضور در این منطقه بسیاری از خطر گروهک های منحرف و ضدمردمی را دور سازد.
او همچنین توانست با تیزبینی و هوشیاری سلاح هایی را که در جریان انقلاب به دست عناصر ناباب مرتبط با عراق افتاده بود جمع آوری کند.
وی با تاسیس حزب جمهوری به عضویت حزب درآمد و هسته مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهرستان شوش را پایه گذاری کرد.
شهید دانش در سنگر خانه ملت
در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی شهید دانش به عنوان نامزد حزب جمهوری اسلامی از حوزه انتخابیه شهرهای شوش، اندیمشک و هفت تپه معرفی شد و مردم این مناطق به پاس اعتمادی که به وی داشتند او را به عنوان نماینده خود انتخاب کردند.
وی در خانه ملت، همواره برای پاسداری و صیانت از آرمانهای انقلاب اسلامی سعی و تلاش کرد و عواقب اختلافات درونی را گوشزد می کرد.
شهید دانش در زمان تصدی مسئولیت نمایندگی مجلس و آغاز جنگ تحمیلی یکی از نمایندگان حضرت امام خمینی (ره) در جبهه جنوب بود.
شهید دانش در تالیف و تدوین آثار عمیق اسلامی نیز تبحر و شوق عجیبی داشت، کتاب ˈسیمای فداکارانˈ در دو جلد، ˈعمار یاسر مرد پولادینˈ و مقالاتی چون ˈتاثیر عمل برای تبلیغ بیشتر است یا سخنˈ، ˈنقشه های مرموزˈ با هدف معرفی چهره استعمار ،
ˈنگرشی به آئین حجˈ و ˈبت پرستی در محیط پیدایش اسلامˈ ، ˈانسان کیست و انسان چیستˈ و دهها مقاله دیگر و همکاری با مجله مکتب اسلام از آثار ارزشمند این شهید متفکر است.
حجت الاسلام سید محمدکاظم دانش سرانجام در هفتم تیر ماه سال 1360 به شهدای کربلای پیوست.
آیین نکوداشت این شهید والامقام با حضور خانواده معظم وی یکشنبه یازدهم خرداد ماه در شوش و دزفول برگزار می شود
ایرنا