رئیس سابق سازمان انرژی اتمی: وقتی رآکتور آب سنگین تعطیل شد، تولید آب سنگین هم دیگر به درد ما نمی خورد و من آینده روشنی در این توافقنامه نمی بینم.
به گزارش گروه سیاسی فرهنگ نیوز، دکتر فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اعلام اینکه به نتیجه مذاکرات خوش بین نیست افزود: آن چیزی که ته دل غربی ها است این است که ما در دانش و فناوری هسته ای هیچ چیزی نداشته باشیم. ممکن است در زمینه فعالیت های محدود محیط زیست و پزشکی که در مواد و تجهیزات به آن ها وابسته باشیم به ما اجازه فعالیت بدهند اما در زمینه تامین انرژی آن هم بصورت بومی که باعث توانمندی صنعتی کشور میشود با ما همکاری نخواهند کرد زیرا این ها با اصل نظام ما مشکل دارند.
مصاحبه پیش رو، بخشی از گفتگوی خبرنگار فرهنگ نیوز با دکتر فریدون عباسی دوانی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و استاد دانشکده مهندسی هسته ای دانشگاه شهید بهشتی است.
* در گام بعدی مذاکرات چیزی نداریم که بدهیم و امتیاز بگیریم / آینده روشنی در این توافقنامه نمی بینم
آقای دکتر با توجه به توافق صورت گرفته بین ایران و گروه 1+5 در ژنو، به نظر شما گام بعدی توافقات خواهد بود؟
عباسی: این موضوع گام به گام نیست که بگویم گام بعدی چیست؛ ما دیگر چیزی نداریم که بدهیم و امتیازی بگیریم زیرا رآکتور اراک را تعطیل کرده ایم، غنی سازی 20 درصد هم متوقف شده و سطح غنی سازی زیر پنج در صد نیز کاهش یافته وآسیب پذیر شده است. تعداد ماشین های سانتریفیوژ را نباید افزایش دهیم و ماشین های نسل جدید نباید نصب وتولید شوند؛ با این اوصاف گام بعدی ما باید تعطیلی غنی سازی پنج در صد باشد.
ممکن است اگر اجازه دادند رآکتور دیگری جایگزین رآکتور اراک بشود که از نوع آب سنگین نباشد. وقتی رآکتور آب سنگین تعطیل شد، تولید آب سنگین هم دیگر به درد ما نمی خورد و من آینده روشنی در این توافقنامه برای دانش و فناوری هسته ای کشور و امور وابسته به آن نمی بینم.
تفکری که در دولت فعلی ما حاکم است میگوید مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم است. آیا واقعا تمام مشکلات اقتصادی ما ناشی از تحریم ها است؟ آیا ما قبل از تحریم ها مشکلات اقتصادی نداشته ایم؟ نرخ ارزمان واقعی بود؟ بیکاری وجود نداشت؟ به فرض ما در هسته ای کوتاه بیاییم مگر تحریم ها به این زودی ها قابل رفع خواهند بود؟ تحریم ها را هم بردارند ما چگونه می خواهیم نفت را بفروشیم و چگونه جایگاه فروش نفتمان را به جایگاه قبل برگردانیم. رقبایی که الان بازار را گرفته اند میتوان در کوتاه مدت از سر راه کنار زد؟ نباید عجله کرد. باید دوستان شتاب زده را به پیروی از مشی اعتدال و تدبیر توصیه کرد.
قبلا هم گفته بودم بهتر است قهرمان سازی نکنیم؛ آن هم بعد از دادن این همه امتیاز به طرف مقابل، که ثمره این خوش خیالی و عجله را در مواضع برنامه ریزی شده طرف مقابل دیدیم. قهرمان کسی است که امتیاز ندهد و از حریف قدرتمند امتیازبگیرد.
آیا دولت از توانمندی های شما استفاده می کند یا خیر؟
عباسی: ظرفیت های دولت فعلی با توانمندی های امثال اینجانب تطبیق ندارد.
* دولت با افراد تحریم شده کاری ندارد / گزارشی از فعالیت هسته ای تحویل داده ام
چرا از شما و برخی دوستان شما استفاده نکردند؟
عباسی: دولت با افرادی که طرف های مذاکره قبلا نام آن ها را در قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل ذکر کرده اند و نامشان در فهرست ترور دشمنان است و یا ترور شده اند نباید هم کاری داشته باشد!
فرصت صحبتی هم برای آشنائی کامل با دیدگاه های افراد موثر در دولت جدید فراهم نشد تا از برنامه آن ها برای آینده صنعت هسته ای مطلع شوم. لذا تمایلی به ادامه مسولیت نداشتم؛ نبودنم در مسئولیت را از الطاف خدا میدانم و باید اضافه کنم در جهت کمک به دولت جدید از آنجا که این اشتیاق در آن ها دیده شد که از اطرافیان اینجانب اطلاعاتی را بدون هماهنگی و شیوه توافق شده می گیرند، گزارشی از توانمندی هسته ای کشور تا اول مرداد 92 درنوزده صفحه تهیه و تحویل شد.
شما چند بار از افرادی گفتید که در پیشرفت کار هسته ای خلل وارد کردند، چه افرادی معمولا در کار انرژی هسته ای دخالت می کردند و در کار شما اختلال ایجاد کردند؟
عباسی: بعضی از روی علاقهمندی شخصی خودشان دخالت می کردند. زنگ میزدند به سایت های ما و به دلیل آشنائی که با همکاران داشتند اطلاعات می خواستند که با خبرنگاران صحبت کنند. این کار پسندیده نبود.