پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

وضعیت رشته علوم انسانی دردبیرستانهای دزفول

نصراله پور در گفتگو با دزمهراب: علوم انسانی فقط مشکل دزفول نیست مشکل استان است/80درصد دانش آموزان مستعد خواهان ادامه تحصیل در رشته علوم تجربی هستند/./کار گروه ویژه علوم انسانی تشکیل خواهیم داد.

دزمهراب:با سلام و خسته نباشید و فرارسیدن سال تحصیلی جدید خدمت شما و همکارانتان برای آغاز بحث خود را معرفی نموده و بفرمایید تا به حال در چه مناصبی مشغول خدمت رسانی بوده اید؟

نصراله پور:غلامرضا نصراله پور هستم دارای کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی، معاون مدیرکل آموزش و پرورش استان خوزستان و مدیریت آموزش و پرورش دزفول نیز برعهده اینجانب است.ریاست آموزش وپرورش منطقه سردشت دزفول به مدت 6 سال،مسئول نمایندگی آموزش وپرورش شهیون دزفول،معاون آموزشی اداره دزفول،تدریس در دانشگاه فرهنگیان و چندین سال مدیریت مدارس مختلف ازجمله سوابق اجرایی بنده می باشد.

دزمهراب:نظر شما در مورد نقش علوم انسانی در روند پیشرفت یک کشور چیست؟

نصراله پور:علوم انسانی به منزله مقدمه و پایه پیشرفت یک کشور و جامعه است و چنانچه جامعه ای در علوم انسانی رشد نکرده باشدروی پیشرفت واقعی را به خود نخواهد دید.نکته‌ای که به فرموده مقام معظم رهبری وجود دارد بحث منابع و رویکردها و غایات علوم انسانی است که البته به فرموده معظم له بین دیدگاه اسلامی ما و دیدگاه غربی تفاوت هایی وجود دارد که باید نسبت به بومی سازی و اسلامی سازی علوم انسانی وارد شده در فضای فرهنگی کشور اقداماتی صورت گیرد.

دزمهراب:آموزش وپرورش در بازگرداندن هویت وجایگاه اصلی علوم انسانی به نظرتان چه نقشی دارد؟

نصراله پور:آموزش وپرورش با انجام کارهای ریشه‌ای و پایه‌ای در جهت شناخت استعدادها و همچنیین با تشریح وتبیین جایگاه هویتی و معرفتی این رشته و ایجاد انگیزه به روشهای مختلف می‌تواند به این مهم کمک کند.

دزمهراب:آیا شما از این مساله و وضعیت رشته علوم انسانی در دزفول رضایت دارید؟لطفا علل خود را هم بیان کنید؟

نصراله پور:مطمئنا وضعیت مورد رضایت ما نیست مشکل علوم انسانی در درازمدت به وجود آمده است در سالهای قبل میزان ورود دانش آموزان نخبه به رشته علوم انسانی قابل توجه بود ولی در حال حاضر توازن بین رشته‌ای به هم خورده است. در حال حاضر 80 درصد دانش آموزان مستعد خواهان ورود به رشته علوم تجربی هستند و ورود به رشته علوم انسانی و ریاضی فیزیک آمار کمتری دارد. دغدغه شغل در آینده و واقعیات موجود در بازار کار از عواملی است که بر انتخاب خانواده و دانش آموزتاثیر گذارند و نباید از این واقعیت چشم پوشیدکه در جامعه نسبت به اشتغال رشته های علوم انسانی دید خوبی وجود ندارد.عامل دیگر افت آمار قبولی در پایه سوم امسال،اجرای بخشنامه 7/111در سال‌های گذشته بوده است(در این مورد در گزارشهای بعدی مفصل با مسئول این کار به صحبت خواهیم نشست) به علت ظرفیت محدود هنرستان ها وهزینه بالای راه اندازی و نگه داری این واحدهای آموزشی وعدم وجود نیروهای متخصص آموزشی در رشته های فنی وتکمیل ظرفیت هنرستان های پسرانه مجبور هستیم طبق بخشنامه دانش آموزان را در رشته علوم انسانی ثبت نام کنیم . البته این مشکل بیشتر در نواحی حاشیه شهر وروستاها به چشم می‌خورد.از آنجایی که ظرفیت صنعتی دزفول در بازار کار اندک است دانش آموزان علیرغم میل باطنی به رشته انسانی رو می‌آورند.عامل دیگر کمبود نیروی آموزشی متخصص در حیطه علوم انسانی است که بر یادگیری و میزان قبولی بسیار تاثیر گذار است.

برای جمع بندی باید بگویم علوم انسانی فقط مشکل دزفول نیست بلکه در سطح استان به صورت یک دغدغه مطرح است.ما دررشته های علوم تجربی و ریاضی و فنی حرفه ای دارای جایگاه‌های برتر استان هستیم درسال گذشته 36دانش آموز در رشته پزشکی قبول شده اند این نکات را هم باید مدنظر داشت.

دزمهراب:وضعیت آینده رشته علوم انسانی در دبیرستان ها در سالهای آتی را چگونه ارزیابی می کنید؟

نصراله پور:تغییر در وضع علوم انسانی منوط به تغییر واقعیات موجود در جامعه است.واقعیت بازار کار بر انتخاب خانواده ها و دانش آموزان تاثیر گذار است.بی نظمی دانشگاه ها و عدم برنامه ریزی مناسب در گسترش رشته های علوم انسانی همانطور که حضرت آقا اشاره فرمودند باعث ضربه به این رشته شده است.به علت عدم ورود دانش آموزان نخبه و توانمند دزفولی به این رشته شاید در چند سال آینده دزفول مانند امروز دارای چهره های برجسته در زمینه های علوم انسانی و اسلامی نباشد.

دزمهراب:آیا شما می‌پذیرید که مجموعه شما جهت ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای ورود به رشته علوم انسانی کم کاری کرده است؟

نصراله پور:این مساله را قبول ندارم.ایجاد انگیزه فقط به دست آموزش وپرورش نیست عوامل بسیاری بر این امر تاثیر گذارند، ما به اندازه وظیفه و فراتر از آن در این زمینه اقدام کرده ایم.

دزمهراب:گرایش کدام جنسیت به این رشته بیشتر است؟

نصراله پور:پسرها،دخترها بیشتر متمایل به رشته تجربی اند.

دزمهراب:چه طرح هایی برای بهبود وضعیت این رشته در شهرستان دارید و یا داشته اید؟

نصراله پور:برای جبران کمبودها به موسسات و مراکز وابسته روی آورده ایم امسال با همکاری سازمان تبلیغات اقدام به تاسیس مدرسه صدرا کرده ایم که از پایه هفتم جذب دانش آموز کرده است که البته با کمبود استقبال مواجه شده و 15 نفر ثبت نام داشته است.علیرغم امکانات دو مدرسه صدرا و شهید مطهری مشکل عدم استقبال گریبانگیر ماست. دبیرستان شریعتی را جهت تقویت علوم انسانی در نظر گرفته ایم و با کمک های مالی و هیات امنایی کردن آن گامی هرچند اندک در تغییر وضع این رشته برداشته ایم.

دزمهراب:چرا مدارس برخوردار در دزفول فاقد رشته علوم انسانی اند؟

نصراله پور:در رابطه با مدارس نمونه دولتی و استعدادهای درخشان نیاز به آزمون ورودی است که به علت استقبال کم، آزمون برگزار نشد و حتی دانش آموزان پایه اول خود این مدارس نیز مایل به ورود به رشته علوم انسانی نبوده اند به شکلی که یک کلاس هم به حداقل تعداد ظرفیت قانونی ،برای تشکیل نرسیده است.

دزمهراب:آیا احساس نمی کنید که در سازمان تحت مدیریت شما نیاز به کار گروه ویژه ای برای رصد و حل مشکلات این رشته وجود دارد؟

نصراله پور:بله حتما، با همکاری سازمان ها و مراکز علمی و همکاران دغدغه‌مند به انجام این کار مبادرت خواهیم کرد.

با این جملات موافقید؟

(استفاده از دبیران غیر تخصصی از جمله علل افت تحصیلی دانش آموزان علوم انسانی است)

نصراله پور:موافقم البته با حذف پایه اول متوسطه دوم، امکان بهره گیری از دبیران بیشتر شده است. در بعضی دروس تخصصی مانند عربی، عروض و قافیه و حسابان با کمبود مواجه ایم.

(برای رفع مشکلات علوم انسانی به مساعدت سازمانها و افراد متخصص نیاز است)

نصراله پور: قطعا موافقم،دست سازمان‌های دیگر را برای همکاری می‌فشاریم نمونه همکاری با سازمان تبلیغات از این دست است.

(بعد از تاکید مقام رهبری بر رسیدگی به وضعیت علوم انسانی اینجانب تلاش خود را تا حد امکان در این راه مصروف داشته ام)

نصراله پور:تا حد امکان تلاش خود را داشته ام اما کاملا رضایت ندارم.

دزمهراب:به خود چه نمره ای می دهید؟

نصراله پور: بین 15تا16

(سیاسی‌بازیها نقش زیادی در سیاست گذاریهای من در تغییر وضع این رشته داشته است و مانع اینجانب بوده است)

نصراله پور:مخالفم.در تصمیم گیریها تخصص و تعهد را مد نظر داشته‌ام و هیچ فشار و سیاسی بازی در کار ما دخیل نیست سعی کرده ایم با توجه به ملاک ها و معیارها، خود انتخاب کننده باشیم.

(جناب نصرالله پورمعتقد به مشکل ساختاری آموزش علوم انسانی در سیستم آموزش و پرورش است)

نصراله پور:موافقم البته نباید همه چیز را به ساختار برگرداند نقش خودمان را هم فراموش نکنیم.

دزمهراب:وسخن آخر……..

نصراله پور:تشکر میکنیم که سایت دزمهراب دغدغه قبلی ذهنی ما را با این گزارش بیشتر نمود و جرقه تغییرات را ایجاد کرد امیدوارم شاهد بهتر شدن این وضعیت و پیشرفت در کل جامه باشیم.

دزمهراب:از شما و تمام همکارانتان که دلسوزانه در حال خدمت به علم و دانش این مرزو بوم هستید سپاسگزاریم و آماده همکاریهای در حد توانمان با شما هستیم.

پرونده ما ادامه دارد…………..

اخبار مرتبط