پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

گفتگویی دوستانه با ایراندختی ها

دزمهراب : سال ، سال اقدام وعمل است برای تحقق اقتصاد مقاومتی . نام سال هم شورآفرین است و تکاپوی همه برای دستیابی به استقلال اقتصادی را دو چندان می کند ، هم کاغذ بازی ها و اقدامات نمادین در این باره را به سخره می گیرد . به نظر می رسد تا به حال فعالیت های خودجوش مردمی در این باره جلوتر از مسئولین امر بوده است . تعجبی ندارد ، روزی بسیج و مقاومت مردمی توانست در جنگ تحمیلی ، پیروزی را از آن نظام جمهوری اسلامی کند ؛ این مردم هنوز همان مردمانند. تصمیم گرفتم تا گزارشی راجع به یکی از این فعالیت ها در دزفول تهیه کنم . تعدادی از دوستان در مؤسسه ی مهراب اقدام به فروش اجناس ایرانی با سود حداقلی کرده اند . پای صحبتشان که نشستم ، آن قدر توضیحاتشان در پاسخ به سؤالاتم مفید بود که تصمیم گرفتم به جای گزارش ، عین جوابشان را منتشر کنم. مصاحبه ی زیر حاصل گفت و گویی دوستانه با خانم مهران زاده و خانم باباییان دو تن از مسئولین فروشگاه ایراندخت است.

در ابتدا در مورد فروشگاه ایراندخت توضیح دهید، ایده ی راه اندازی این فروشگاه از چه وقتی شروع شد ؟ چه اهدافی را در فروشگاه ایراندخت دنبال می کنید ؟
شروع فکر چنین کاری در جلسات داخلی اعضای مؤسسه ی مهراب و به خاطر گلایه ی دوستان از نبود بعضی اقلام ایرانی مورد نیاز در سطح شهر، کلید خورد.
دوستان معترض بودند که برای خرید بعضی ضروریات، باید زمان زیادی برای جستجو در بازارهای شهر بگذارند که دست آخر هم معمولا به نتیجه مطلوب و خرید منجر نمی شد.
مثلا در باره خرید روسری، مسواک، شلوارهای جین و کتان و بسیاری اقلام دیگر، یافتن اجناس ایرانی باکیفیت زحمت و مشقت زیادی می طلبید. و غالبا بنا به علل مختلف، از جمله فراوانی حیرت آور اجناس خارجی اعم از چینی ، ترکی و… ، عدم تمایل فروشندگان به معرفی اجناس ایرانی و یا پایین بودن کیفیت بعضی اجناس ایرانی عرضه شده در بازار و…. موفقیت آمیز نبود.
در واقع تمام این صحبت ها و دغدغه ها متعاقب صحبت ها و تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب، از نزدیک به دوسال پیش در بین اعضای مهراب جریان داشت.
مشکلات فوق باعث شد تا بحث ورود اقلام ضروری و کم دسترس ایرانی، به فروشگاه سبک زندگی طیبه( اسباب بازی و لوازم التحریر ایرانی اسلامی) مهراب مطرح شود. این موضوع از طرف مسئولین مهراب استقبال شد. اما به دلیل مشکلاتی که در روند راه اندازی مجدد فروشگاه طیبه طی نزدیک به یک سال گذشته پیش آمده، قرار بر این شد که چند نفر از خواهران موسسه، کار را به صورت خانگی و محدود و صرفا برای آزمون و خطا، و رصد میزان استقبال مردم شروع کنند، و اگر بازدهی خوبی داشت، وارد مرحله جدی کار شوند.
این کار با شناسایی و خرید روسری های ایرانی با کیفیت آغاز شد و با استقبال خوب مردمان بصیرمان، بحمدالله به سرعت از مرحله آزمون گذشت.
در حال حاضر فروشگاه ایراندخت زیر نظر مؤسسه مهراب و با همکاری واحد خواهران و پشتیبانی و مدیریت واحد برادران موسسه مشغول به کار است.  چنانچه در توضیحات بنده واضح است، هدف و عامل گرد آورنده اعضا حول چنین کاری، صرفا و صرفا تلاش برای کمک به رونق کالاهای تولید ملی، شناسایی و ترویج خرید کالای ایرانی به مردم، معرفی برندهای “باکیفیت” ایرانی به مردم عزیز شهرمان، و از همه مهمتر، عمل به دستورات و دغدغه های رهبر معظم انقلاب ، در کمک به رونق اقتصاد داخلی است.

photo_2016-08-08_17-21-27
 اجناس موجود در فروشگاه شامل چه اقلامی هستند ؟  

اجناس موجود در فروشگاه در حال حاضر، شامل: روسری، لباس مجلسی کودک، شلوارهای جین، کتان و پارچه ای زنانه، انواع جوراب، ساق دست های مجلسی و ملزومات حجاب، گیره های روسری مجلسی و با کیفیت، مسواک وبرس هست.
  آیا انتخاب این اقلام علت یا علل خاصی داشته است ؟
انتخاب این اجناس صرفا برپایه کمبود انواع ایرانی آن ها در سطح شهرمان استوار هست. یعنی ما به سراغ اجناسی رفتیم که دسترسی به نوع ایرانی آن ها در سطح شهر سخت است و یا موجود نیستند. مثلا در مورد روسری این مشکل کاملا جدی بود. همینطور درباره ی مسواک. البته این مشکل در مورد اقلام زیادی پیش آمده و اجناس خارجی به شدت بازارهای ما را پر کرده است. با این حال ما این قدم کوچک را برداشتیم تا بتوانیم به یاری خدا کم کم کار را توسعه دهیم و اجناس متنوع بیشتری را وارد فروشگاه کنیم.
یکی از مهمترین دغدغه ی مدیران فروشگاه، علاوه بر عرضه محصولات، معرفی برندهای ایرانی است. یعنی چه در کانال تلگرام و چه در حضور مشتری، حتما اسم برند به مشتری معرفی می شود، باشد که نام تولیدات کشورمان گوش آشنای مردم عزیزمان شود.
و نکته ی آخر اینکه، کیفیت محصولات برای ما بسیار مهم است. یعنی از بین برندهای متنوع ایرانی فقط به سراغ تولیداتی میرویم که کیفیت متوسط و بالایی داشته باشند و حتی گاهی برای اطمینان از کیفیتشان، خودمان از پیش، اقدام به خرید کرده و استفاده می کنیم ، در واقع اجناس را امتحان می کنیم.

photo_2016-08-08_17-21-22

فکر می کنید توجه مردم به تهیه ی اقلام ریز ایرانی چقدر میتواند در جلوگیری از خروج ارز از کشور مؤثر باشد؟
اخیرا ویدیوهایی در شبکه های اجتماعی در این باره پخش شده ، واقعیت همین است ، این کالاها چون استفاده ی روزمره دارند، با حجم بسیار بالای وارداتشان ارز بسیار زیادی را از کشور خارج می کنند. اگر جلوی این خروج ارز و واردات و حتی حجم انبوه  قاچاقشان گرفته شود ، طبیعتا این سرمایه در داخل می ماند و صرف راه انداختن تولیدی ها می شود . اشتغال ایجاد می شود و به تبع آن پیامدهای بسیار مثبتی ایجاد می شود . ولی متاسفانه همه چیز به خود ما بر می گردد.
اگر مردمی که از بیکار ماندن جوان هایشان شکایت دارند کمی دقیق تر به جوانب قضیه نگاه می کردند ، مشکل تا حدود زیادی حل می شد.
اگر برایشان مهم بود که این چرخه را در مسیر درستش قرار دهند ، سودش حتما برای خودشان بود.
خرید و طلب کالای ایرانی مساوی است با رونق تولیدی ها و اشتغال جوانان ؛ ولی متاسفانه برای جا افتادن این فرهنگ نه از سمت دولت نه از سمت خود مردم حرکت خاصی صورت نمیگیرد.
اقلام کوچکی مثل مسواک و خمیر دندان و خودکار هر چند به نظر نمی آیند ولی  کوچک هایی با نقش های مهم در اقتصاد هستند. در هر صورت به نظر من ، اگر مطالبه ی عمومی در این جهت باشد فروشنده ها سعی می کنند حتما آن کالا را از نوع ایرانی اش در لیستشان قرار بدهند.
این هم در پرانتز اضافه کنم که در تمام سطح شهر فقط یکی دو جا مسواک ایرانی و خودکار ایرانی وجود دارد.
و خیلی از فروشگاه های بزرگ ، دیگر خمیردندان ایرانی نمی آورند!!! چون ذائقه ی مردم به سمت خارجی ها رفته است.
یعنی بخش مهمی از مشکل فرهنگی هست،حالا شاید بعضی تولیدات داخلی مثل خودرو،در مقایسه با تولیدات کشورهای پیشرفته ضعیف تر باشند ، اما این مسئله در مورد صنایع متوسط و همین طور خیلی از تولیدات دیگر مثل کالاهای خانگی صدق نمی کند و باید برای اصلاح کردن ضائقه ی مردم و این فرهنگ غلط که جنس خارجی برتر هست ، تلاش کنیم؟
بله درست است . متاسفانه تا می گوییم تولید ملی می گویند خودرو ، در صورتی که ما تولیدات بسیار باکیفیتی در زمینه های دیگر داریم که متأسفانه مهجور مانده و چینی ها و این چند سال اخیر ترک ها روز به روز بیشتر جایشان را می گیرند .
لطفا راجع به کانالی که اشاره کردید بیشتر توضیح دهید ، منظورتان همان کانال تلگرام ایراندخت هست؟
نه فقط کانال ایراندخت ، قبل از آن ، گروه من ایرانیم خوزستان (ویژه ی بانوان) را راه اندازی کردیم تا در آن علاوه بر معرفی اجناس ایرانی، امکان انتقال تجربیات و معرفی فروشگاه هایی که اجناس مذکور را در سطح شهرهای خوزستان دارند ، برای اعضا فراهم شود . خوشبختانه این گروه در حال حاضر نزدیک به 500 نفر عضو خوزستانی دارد. در این گروه لینک کانال هایی که فقط اجناس ایرانی برای فروش دارند ، جهت اطلاع رسانی به اعضا قرار داده می شود . البته گروه من ایرانی ام خوزستان وابسته به گروه اصلی من ایرانی ام و کانال تلگرام ایرانیجات با 4اهزار نفر عضو ( در سطح کشور ) هست.

  پس کانال ایراندخت فقط مختص فروشگاه است و صرفا جنبه ی تبلیغاتی دارد؟ عضویت در آن که محدود به خوزستان نیست؟
عضویت در کانال صرفا اختصاص به خوزستان ندارد و اینکه کانال فقط مختص فروشگاه نیست.
تبلیغات دیگر ایرانی هم در آن قرار داده می شود. سعی داریم هر شب در کانال ایراندخت تبلیغ اجناس ایرانی باکیفیت ، را در قالب تبادل لینک انجام دهیم .خیلی از تولید کننده ها هم استقبال می کنند. درست است که جمعیت کانال فعلا فقط 1100 نفر است ، ولی برای بعضی تولید کننده های مهجور مانده همین 1100 نفر هم غنیمت است. اعضای ایراندخت در جهت معرفی کالاهای ایرانی با ایرانیجات هم همکاری دارند.

photo_2016-08-08_17-21-31

در حال حاضرمحصولات شما در فروشگاه طیبه ی مهراب به فروش می رسند؟
فروشگاه طیبه که بیشتر از یک سال است به دلیل جابجایی تعطیل شده است که در آینده نزدیک دوباره با همتی مضاعف راه اندازی میشود . ما به ناچار جدا مغازه اجاره کردیم. در واقع ایراندخت فروشگاه واحد خواهران مهراب است.

 آن طور که در تبلیغات فروشگاه گفته اید، اجناس با سود حداقلی به فروش می رسند؛ لطفا در این باره بیشتر توضیح دهید . یعنی سود را مقداری در نظر نگرفته اید که بتوان گفت این اقدام نوعی فعالیت اقتصادی برای مؤسسه ی مهراب هست؟  

اینکه مختصات فعالیت اقتصادی به چه صورت هست تعاریف مختلفی دارد . هدف اولیه و مهم ترین برای تشکیل ایراندخت ، برداشتن قدم کوچکی در راستای اقتصاد مقاومتی بوده و این کار با در دسترس قرار دادن اجناس باکیفیت ایرانی و معرفی برندهای داخلی انجام می شود . چیزی که به ندرت تا الان انجام شده است. تعیین سود حدالاقلی برای اجناس هم به این خاطر هست که هم قدرت خرید افراد بالاتر رود، و هم فروش این اجناس با فروش کالاهای چینی  و ترک موجود در بازار رقابت کند. متاسفانه اجناس مشابه چینی و ترک با قیمت خیلی نازل تری به فروش میرسند. گاهی قیمت خرید عمده این محصولات به خاطر شرایط متفاوت تولید تا یک سوم اجناس ایرانی هست!به همین خاطر باید توان رقابت در بازار وجود داشته باشد.
اگر در انتهای سال مالی ، سود مالی ای وجود داشت ؛ ان شاءلله بخش عمده ای از آن صرف فعالیت های فرهنگی موسسه ی مهراب خواهد شد .
راجع به تفاوت شرایط تولید بیشتر توضیح دهید ؛ یعنی علت قیمت پایین تر اجناس ترک و چینی مربوط به کیفیتشان نیست؟ فکر می کنید دولت چه اقداماتی می تواند در این زمینه انجام بدهد؟
خیر واقعا فقط بحث کیفیت مطرح نیست . گاهی جنس ایرانی کاملا قابل رقابت با نمونه ی خارجی است. ولی به دلیل بها ندادن دولت و حتی مردم به تولید کننده ها ، تیراژ تولید پایین هست و همین باعث افزایش هزینه ها می شود.
اجناس چینی و ترک به دلیل تولید انبوه با قیمت تمام شده ی پایین تری به دست مصرف کننده میرسند.
دولت می تواند با بیشتر کردن تعرفه ی واردات (نه کم کردن آن به بهانه قاچاق!) ، جلوگیری اکید از قاچاق
و حمایت از تولید کننده های داخلی با اقداماتی مثل اعطای وام و تسهیلات بانکی و همین طور تقویت فرهنگ خودباوری در مردم شرایط حصول اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید ملی را فراهم کند.
وقتی دولت مجوز احداث فروشگاه های زنجیره ای خانه و کاشانه را که صرفا برای عرضه ی مستقیم کالا از چین هست را میدهد ، چطور تولید کننده ی ایرانی انگیزه ای برای تولید داشته باشد ؟
یا وقتی خودش قرار دادهای واردات بی ربط و باربط را امضا می کند ، چطور میتواند حامی تولید ملی و کار و کارگر ایرانی باشد؟
این مسئله که علت پایین تر بودن قیمت اجناس مثلا چینی گاهی مربوط به کیفیت پایینشان است، ولی مشتری ایرانی به این نکته توجه ندارد ، مؤثر نبوده است ؟

خیلی وقت ها اجناس چینی با کیفیت کم و تیراژ بالا با قیمتی ارزانتر در دسترس قرار می گیرند و مردم به دلیل در دسترس بودن و ارزان بودن چشم به روی کیفیتش می بندند و خرید می کنند. گاهی هم بهانه شان تنوع است ، که با قیمت کمتر ، تعداد بیش تری خریداری می کنیم و متنوع تر استفاده می کنیم . با کمی بازنگری و فرهنگ سازی و درک لزوم حمایت از کارگر ایرانی می توان از این تفکر جلوگیری کرد . با خرید کالای باکیفیت تر از نوع ایرانی اش ، پول خرید خودشان را در چرخه ی اقتصاد مقاومتی گذاشته اند ، در واقع سرمایه گذاری می کنند و این چرخه به نفع خودشان است .

از این که وقت خودتان را در اختیار بنده قرار دادید . متشکرم . آخرین سؤال بنده این است که برای مدیران ایراندخت به عنوان یک خانم متأهل که بعضا بچه هم دارند و شاغل هم هستند ، اداره ی فروشگاه بدون سود اقتصادی سخت نیست؟
اختیار دارید. در کل کارفرهنگی با همه ی سختی هایش برای کسی که دغدغه انجامش را دارد شیرین است . ابتدای شروع کار ، پیدا کردن تولید کننده ها ، هماهنگی برای خرید ها و مشخص شدن روند فعالیت ، همه ی این کارها انرژی زیادی می خواهد . ولی بحمدلله کارها دارند پیش میروند . ان شالله با حمایت دوستان روز به روز کارها روند بهتری میگیرد .

کانال فروشگاه ایراندخت :yon.ir/irandokht

آدرس : دزفول / چهارراه شریعتی / مجتمع تجاری نگین دز / طبقه زیر همکف (راه پله ورودی پاساژ) / فروشگاه ایران دخت

اخبار مرتبط