پایگاه خبری تحلیلی دزمهراب

هنرستان کشاورزی از مهر امسال در دزفول راه‌اندازی می شود

رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول گفت: به منظور تربیت کشاورزان جدید و جوان، هنرستان شبانه‌روزی کشاورزی از مهر امسال در دزفول راه‌اندازی می شود.

محمدرضا ملک‌زاده دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه در محل مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد دزفول، اظهار کرد: تفاهم‌نامه راه‌اندازی یک هنرستان شبانه‌روزی کشاورزی در دزفول با آموزش و پرورش خوزستان منعقد شده است و پیش‌بینی می‌شود با همکاری آموزش و پرورش دزفول فعالیت این هنرستان از مهرماه سال جاری آغاز شود.

وی تربیت کشاورزان جوان و جدید را برای حفظ آینده حوزه کشاورزی از مهم‌ترین اهداف راه‌اندازی این هنرستان برشمرد و گفت: این هنرستان در چهار رشته امور زراعی، امور باغی، امور دام و ماشین‌آلات کشاورزی اقدام به جذب دانش آموز خواهد کرد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول عنوان کرد: مقرر شد در هر سال تحصیلی برای هر رشته در این هنرستان ۲۵ دانش آموز و در مجموع ۱۰۰ دانش آموز در این هنرستان جذب و مشغول به تحصیل شوند.

ملک‌زاده ضمن تبریک هفته جهاد کشاورزی، تصریح کرد: مرکز تحقیقات صفی‌آباد دزفول قدیمی‌ترین مرکز تحقیقات کشاورزی در سطح استان‌های کشور که از سال ۱۳۴۲ تأسیس شده است ضمن اینکه برای احداث سایر مراکز تحقیقات در کشور از این مرکز الگو گرفته شده است.

وی در خصوص دستاوردهای این مرکز گفت: معرفی یک رقم جدید کنجد با نام رقم شوین (Shevin) با ۱۸ درصد افزایش عملکرد، معرفی یک رقم زیتون با نام «آوان ژنوتیپ» که توانایی زیادی در تولید روغن در مناطق نیمه گرمسیری کشور دارد، معرفی رقم جدید سویا با نام «سالند» و تولید بذر آن در طبقه مادری، معرفی یک رقم گندم پاکوتاه و زودرس با نام «ستاره» که برای استان‌های خوزستان و گلستان مناسب است از جمله مهم‌ترین دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در زمینه معرفی ارقام جدید در سال ۹۸ است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول، همکاری در زمینه معرفی سه رقم گندم کلاته، معراج و ترابی، همکاری در زمینه معرفی سه رقم بادمجان آذین، بیتا و درخشان را از دیگر دستاوردهای این مرکز طی سال ۹۸ عنوان کرد و افزود: به منظور کاهش ترافیک ماشین‌آلات در زمین‌های کشاورزی موفق به طراحی و ساخت یک دستگاه کارنده کشت مستقیم با استفاده از مهندسی معکوس شده‌ایم که با استفاده از این دستگاه می‌توان بلافاصله بعد از کشت قبلی بدون برگرداندن زمین یک کشت جدید انجام داد.

ملک‌زاده با بیان اینکه عملکرد این دستگاه متناسب با آب و هوای استان خوزستان است، ادامه داد: خط تولید این دستگاه با اعتباری بالغ‌بر ۴۰۰ میلیون تومان از منابع استانی نهایی شده است.

وی در ادامه اظهار کرد: با توجه به اینکه کشاورزی در کشور به سمت گلخانه‌ای شدن پیش می‌رود لذا مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد اقدام به راه‌اندازی یک گلخانه الگویی – تحقیقاتی با اعتباری بالغ‌بر ۲۵۰ میلیون تومان کرده است که آموزش‌های لازم در این زمینه را به استان‌های تهران، کرمانشاه، سمنان، قم و خوزستان نیز ارائه کرده‌ایم.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول یادآور شد: کشت ۶ رقم خیار و آموزش عملی مدیریت تولید خیار گلخانه‌ای در استان خوزستان از دستاوردهای گلخانه الگویی تحقیقاتی در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد است ضمن اینکه با برخورداری از کارشناسان حرفه‌ای، ترویج تولید محصولات سالم گلخانه‌ای نیز از برنامه‌های مهم و در دستور کار این مرکز است.

ملک‌زاده گفت: اجرای برنامه به نژادی گندم‌های بهاره آبی در سال ۱۳۹۸، برنامه نظام‌های گندم بنیان، کشاورزی حفاظتی، به نژادی گندم، سیستم بذر، برنامه به نژادی در سه نقطه از کشور، برنامه گندم‌های بهاره آبی در دزفول، برنامه گندم‌های زمستانه آبی در کرج، برنامه گندم‌های زمستانه دیم در مراغه، تحلیل عملکرد و ارزیابی خسارت بیماری‌ها در مزارع گندم، نظارت بر مزارع تولید بذر گندم استان خوزستان، بازدید از ۲۰ هزار هکتار مزرعه تولید بذر گندم در اهواز، اندیمشک، بهبهان، شوش، شوشتر، دشت آزادگان و دزفول نیز از جمله دیگر اقدامات این مرکز در سال ۹۸ بوده است‌.

وی نظارت بر ۲۲ شرکت تولید بذر در سطح استان، نظارت بر تولید بذر کلزا، ذرت و نهالستان‌های استان خوزستان، نظارت بر ۹۰۰ هکتار مزرعه تولید بذر کلزا، نظارت بر ۳۲ هکتار مزرعه تولید بذر ذرت هیبرید، نظارت بر ایجاد ۱۵ نهالستان در هشت شهرستان با ۳۵۰ هزار اصله نهال را از دیگر اقدامات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در سال ۹۸ برشمرد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول به ایجاد سایت آموزشی ترویجی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری در این مرکز تحقیقات اشاره کرد و گفت: ۸۸ نفر عضو جدید هیئت‌علمی در مراکز تحقیقات کشاورزی کشور جذب شدند که برای این اعضا در سال ۹۸ به مدت چهار روز در مرکز تحقیقات صفی‌آباد دوره‌های آموزشی برگزار شد.

اجرای ۱۱۰ پروژه تحقیقاتی در دزفول

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در ادامه با بیان اینکه این مرکز موفق به دستیابی به تکنیک افزایش عملکرد محصول «پکان» شده است، عنوان کرد: پکان یک نوع گردوی گرمسیری با توانایی و پتانسیل بالا است که ارقام پر محصول آن پس از سال‌ها تحقیق و پژوهش در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول تولید شده‌اند ضمن اینکه با چند استان کشور نیز برای آموزش و توسعه ارقام پکان قرارداد منعقد شده است.

ملک‌زاده با اشاره به برخورداری این مرکز از ۴۰ محقق، یادآور شد: ۱۱۰ پروژه تحقیقاتی در سال ۹۸ توسط محققان مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد دزفول اجرا شده است که نیمی از این پروژه‌ها «منطقه‌ای» هستند.

وی در ادامه یادآور شد: ۱۵ درصد بذر گندم کل کشور در استان خوزستان و زیر نظر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی صفی‌آباد دزفول بر اساس استانداردهای بین المللی تولید می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول به نظارت بر ۹۰۰ هکتار مزرعه کلزا در استان اشاره کرد و افزود: ۹۰ درصد بذر کلزای بهاره خوزستان زیر نظر مرکز تحقیقات صفی‌آباد با مشارکت شرکت‌های کشت و صنعت میان آب و شهید رجایی تولید می‌شود.

ملک‌زاده با اشاره به برگزاری روز مزرعه ملی کلزا در سال گذشته، تصریح کرد: تمام یافته‌های محققان مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد دزفول در این روز به محققان و بهره‌برداران ارائه شد.

کشت اختصاصی مارچوبه در مرکز تحقیقات دزفول

وی همچنین بیان کرد: تکنولوژی کشت، فرآوری و بسته‌بندی مارچوبه در تمام کشور صرفاً توسط مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد دزفول انجام می‌شود ضمن اینکه بر اساس انعقاد یک قرارداد، آموزش کشت این محصول در شرکت کشت و صنعت شهید رجایی دزفول در حال انجام است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در ادامه بیان کرد: قریب به ۱۳۲ رقم مرکبات عاری از بیماری‌ها از قبیل انواع پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، لایم، لیمون، تانجلو و پومولو، تعداد ۴۸ رقم زیتون از ارقام تجاری دنیا همچون آمیگدالیا، کنسروالیا، مانزانیلا و ارقام داخلی، ۴۹ رقم از ارقام خرما از قبیل برحی، دیری و استعمران در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد وجود دارد.

ملک‌زاده با اشاره به وجود ۳۴ رقم انگور نظیر ارقام زودرس پرلت و یاقوتی در مرکز تحقیقات صفی‌آباد، اضافه کرد: مجموعه ۱۶ رقمی پکان به عنوان منحصربه‌فردترین ارقام پکان در کشور و کلکسیون آکالیپتوس با برخورداری از ارقام مختلف و کم‌نظیری همچون سیترودورا و ماکولاتا نیز در این مرکز تحقیقات وجود دارد.

وی با بیان اینکه مجموعه‌هایی از گیاهان دارویی و صنعتی و میوه‌های گرمسیری در این مرکز وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه بزرگ‌ترین مجموعه دام سبک و سنگین در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد وجود دارد چندقلوزایی و دو قلوزایی دام‌های سبک با استفاده از یک ژن جدید و سپس ترویج این طرح در منطقه در دستور کار این مرکز است.

تولید بذر پیاز توسط مرکز تحقیقات کشاورزی دزفول

ملک‌زاده با اشاره به نام‌گذاری سال ۹۹ به سال جهش تولید، توضیح داد: کشور ما در حوزه کشاورزی به جز در زمینه بذر صیفی و سبزیجات به طور کامل خودکفا است بنابراین با توجه به اینکه ایران در سایر حوزه‌ها به شکل‌های مختلف وابسته به دیگر کشورها است جهش تولید می‌تواند در حوزه محصولات کشاورزی باعث رونق اقتصادی کشور شود.

وی با تأکید بر اینکه خوزستان و به ویژه شمال این استان در حوزه کشاورزی حرف زیادی برای گفتن دارد، بیان کرد: تولید بذر پیاز توسط مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد دزفول آغاز شده است لذا می‌توان از تحریم‌ها و محدودیت‌ها فرصت ساخت و با بها دادن و افزایش سرمایه‌گذاری دولت در بخش کشاورزی اقتصاد کشور متحول شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در ادامه یادآور شد: طی ۱۳ سال آینده حدود یک میلیارد نفر به جمعیت جهان افزوده می‌شود که این جمعیت برای حیات نیازمند مواد غذایی هستند لذا باید یک تعادل در عرضه و تقاضای غذا شکل بگیرد.

ملک‌زاده افزود: هر یک درجه افزایش دما، ۱۰ درصد از عملکرد ذرت، گندم، جو و برنج را در فصل رشد کاهش می‌دهد بنابراین مقابله با این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی برای رسیدن به توسعه پایدار است.

وی تغییر کشاورزی منبع بنیان به کشاورزی دانش‌بنیان را بهترین راه برای رسیدن به توسعه پایدار برشمرد و عنوان کرد: برای تأمین امنیت غذایی که یکی از رسالت‌های جهاد کشاورزی است باید به سمت نظام نوآوری بر پایه مستندات و دانش علمی و به روز حرکت کرد که ماهیت شکل‌گیری مرکز تحقیقات کشاورزی بر پایه این نظام نوآوری است./مهر

اخبار مرتبط