کارشناس ارشد سم شناسی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی دزفول خبر داد: مصرف الکل های صنعتی (متانول) برای مصارف ضدعفونی دست و سطوح هیچگونه تأثیری ندارد و مصرف آن باعث مسمومیت های شدید می شود.
محمد شاطرپور اظهار داشت: با توجه به شیوع گسترده بیماری ناشی از کرونا ویروس (کووید- 19) در کشور و تأکید بر بهداشت دست ها و گندزدایی مناسب سطوح در منازل و اماکن و نقش مهم استفاده از اقلام ضدعفونی کننده ازجمله فرآورده های بر پایه الکل اتیلیک (اتانول)، متأسفانه با افزایش موارد مسمومیت با متانول و الکل های تقلبی و مرگ ناشی از آن مواجه هستیم.
شاطرپور در ادامه گفت: فروش و عرضه الکل های تقلبی و قاچاق، یا به صورت فله ای و بی نام و نشان ممنوع می باشد. الکل های تقلبی توقیف شده نه تنها حاوی اتانول نبوده بلکه حاوی مقادیر بالایی متانول بوده اند.
وی افزود: بر اساس مستندات علمی، مصرف خوراکی الکل اتیلیک (اتانول) و یا غرغره کردن اتانول در محوطه دهانی هیچگونه اثری در پیشگیری از عفونت کرونا ویروس ندارد و با خطر بروز مسمومیت ناشی از اتانول همراه است.
وی در خصوص الکل متیلیک (متانول) یادآور شد: متانول در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) دارای اثرات ضدمیکروبی بسیار ناچیزی است و برای جهت ضدعفونی دست، پوست، لوازم و تجهیزات پزشکی و سطوح مناسب نیست.همچنین به علت سمیت بالا، مصرف خوراکی آن با بروز مسمومیت های شدید، کوری و مرگ همراه است.
وی تأکید کرد: شخص مسموم با الکل مراجعه به بیمارستان و درمان، پس از گذشت زمان به صورت متوسط بین 6تا 24ساعت، به صورت اختلالات بینایی، افت فشار خون، اسیدوز متابولیک، تغییرات ریتم قلبی، تشنج، کما و التهاب پانکراس و حتی مرگ دیده می شود.
وی در خاتمه به هموطنان عزیز توصیه کرد: به هیچ وجه متانول و یا الکل صنعتی برای ضد عفونی دست و پوست استفاده نکرده و چنانچه قصد دارید از فرآورده های ضدعفونی بر پایه الکل استفاده کنید، تنها از محلول های اتانول استاندارد تولیدشده توسط کارخانجات معتبر که در داروخانه ها توزیع می شود، با غلظت مناسب ( 62تا 70درصد) استفاده کرده و از تهیه الکل یا محلولهای الکلی از منابع غیر مطمئن جدا پرهیز نمایند.